2021.10.07 20:25 F79 Olvasottság: 844x
2

Két deviáns fájdalmas közelharca

A film jól feladja a leckét. Kivel érezzünk együtt? Egy újabb prédára vadászó, csapdába ejtett pedofillal? Vagy az önjelölt igazságosztó, önbíráskodó lánnyal? Gyorsan elintézhetnénk a választ azzal, hogy egyikükkel sem. Egyáltalán hogyan is merülhet fel a kérdés? Nyilvánvaló, hogy a társadalmi normák súlyos megszegése nem elfogadható semmilyen szinten. Ki gondolhatja komolyan, hogy ilyen emberek együttérzést, netán szimpátiát válthatnak ki bárkiből is?

Aztán elkezdődik a film. És egyszer csak szembekerülünk önmagunkkal és az elveinkkel. És elkezdünk drukkolni, hol az egyiküknek, hol a másikuknak. Mert mindketten emberek. Mert bármit is követtek el korábban, vagy bármit is készülnek elkövetni, mégiscsak esendő, érző, közülünk való, szánalmas lények.

Két deviáns fájdalmas közelharca

Milyen érzés lehet kikötözve, kiszolgáltatva, egy láthatóan nem beszámítható kamaszlány kénye-kedve szerinti testi-lelki terrorizálását átélni? Borzalmas. Még filmen látni, hallani is. Tényleg ezt érdemli a szerencsétlen? Aztán eszünkbe jut, hogy miért is került ebbe a helyzetbe. Átgondoljuk, hogy miket követhetett el, és máris a lány oldalán találjuk magunkat. Megérdemli.

Milyen érzés lehet egy kiszolgáltatott, reszkető, életéért könyörgő ember megcsonkítására készülni? Felemelő? Talán. De a kritikus pillanatban valószínűleg nekünk is megremegne a kezünk. Ezt nem tehetjük. Érzelmi patthelyzet. De a történet itt nem állhat meg. Valakinek lépni kell. A lány egy pillanatra elgyengült. Gyerünk, itt az idő! Sikerül hatni a lelkére? Esetleg még a szabadulás és a szökés is szóba jöhet? A perverz megtört. Itt az idő bevégezni. Sikerülhet?

A feszültség egy pillanatra sem lankad a történet során. Hol az egyikük, hol a másikuk kerül fölénybe. Mi pedig lassan belefáradunk abba, ahogy a két szerencsétlen nézőpontja között ugrálunk. És eljön az a pillanat, amikor már nem számít, hogy melyikük győz vagy veszít, mert mindketten bűnösök, és mindketten ártatlanok egyszerre. Mindketten vadászok, és mindketten prédák. A történetüket pedig valahogy le kell zárni. És nem biztos, hogy a lezárás megnyugtató.

76 Cukorfalat  (2005)

dráma | krimi | thriller

Hayley (Elliot Page) csinos fiatal lány a kamaszkor derekán, aki az interneten keresi a kalandot. Egy nap összeakad egy chat szobában a rejtélyes, felnőtt fotóssal, Jeffel (Patrick... több»

2