2021.12.12 11:00 F79 Olvasottság: 2808x
9

S szólt a Holló:

Bár a film eredeti címe The Crow, ami magyarul "A varjú" lenne, ennélfogva semmi köze Edgar Allan Poe klasszikus verséhez, ennek ellenére itt-ott felfedezhetünk némi hasonlóságot a két mű hatása között. Az éjszaka, a holt mesék, a halott kedves siratása, a "mesebeli vén madár", a feltörő emlékek, a szertefoszló remények mind olyan hangulati elemek, amelyek megteremtik mind a vers, mind pedig a film misztikus és baljós atmoszféráját. És a hasonlóság ennyiben ki is merül. A vers lemondó, pesszimista mondanivalójával szemben a film hagy némi reményt arra, hogy egy kicsit úgy gondolhassuk, még nincs minden veszve.

A madarakat tekintve a varjú és A holló (ami rendszertanilag szintén a varjúfélék családjába tartozik) alakja a mitológiában a halálhoz, a túlvilághoz, a szellemekhez vagy az istenekhez kapcsolódik. Az irodalmi művekben gyakran a túlvilág hírnökeiként jelennek meg, sőt olykor keverednek is. Ezért elnézhető a magyar fordítónak, hogy a parkokban károgó, mindent összepiszkító sötétszürke vagy fekete madár helyett egy nemesebb, intelligensebbnek tartott, méltóságteljes rokon szerepeljen a címben. A történet szempontjából nincs különösebb jelentősége, ezért mi is maradjunk a továbbiakban A hollónál.

S szólt a Holló:

"Egyszer egy bús éjféltájon" egy sátánista banda ront be egy fiatal pár otthonába. Eszement ámokfutásuk során végeznek a szerelmesekkel. Eric - a halott vőlegény - lelke azonban nem lel megnyugvásra a túlvilágon, ezért egy hollót követve visszatér, hogy sebezhetetlen "kísértetként" bosszút álljon a gyilkosokon.

A visszatérés azonban nem egyszerű. Eric fájdalmas emlékekkel terhelten, az emberiség bűneitől lesújtva, egykori önmagát keresi a sötét, eső áztatta utcákon és omladozó bérházak tetején. Az elmúlt időszak eseményeit - amíg halott volt - egy járőrré lefokozott egykori nyomozó emlékei alapján ismeri meg, és találkozik egykori ifjú pártfogoltjával, az utcákon csavargó Sarah-val is. A világ kibillent egyensúlyából, és ő tehetetlenül szemléli a pusztulást, a rombolást, a nihilt, az értelmetlen erőszakot, ami egyre jobban eluralkodik a Földön.

A személyes bosszú lassan átalakul egy nagyobb célt szolgáló hadjárattá a várost rettegésben tartó, a fekete mágia bűvkörébe került testvérpár ellen. A káosz felszámolása már túlnő a hatóságok lehetőségein. Olyan hősre van most szükség, aki méltó ellenfele a Top Dollar nevű, rossz értelemben vett anarchista, felforgató bandavezérnek, aki fel akarja égetni a várost. Az ő szemében a tűz a megtisztulást jelenti. Eric szemében a tűz nem más, mint maga a pusztulás. Végső összecsapásuk elkerülhetetlen.

Eric a pitiáner bandatagok elsöprése mellett továbbra is próbálja Sarah életét egyengetni, megóvni attól a szomorú jövőtől, ami nélküle várna rá. Visszaadja neki édesanyját, akit a szakadék széléről ránt vissza. Látva a jóság felemelő erejét, hogy valamit mégis tett az emberiségért, a végső megnyugvás reményében indul vissza a túlvilágra.

Valami azonban közbejön. Ellenfelei A hollóban megtalálják a gyenge pontját, és könyörtelenül lecsapnak rá. A két világ közötti kalauz megsérül, Eric a világunkban ragad. Kénytelen folytatni a harcot, de a madár sérülései következtében már ő is sebezhetővé válik. A kiegyenlített küzdelemben pedig csak egyikük győzedelmeskedhet.

84 A holló  (1994)

akció | dráma | fantasy

Eric Draven (Brandon Lee) egy évvel azután, hogy őt és menyasszonyát brutálisan meggyilkolták, rövid időre visszatér az élők sorába. A fiatal rockzenész halhatatlan... több»

9