2018.02.24 15:04 szucszoli Olvasottság: <100x
0

Le vagyok döbbenve

Azt kell mondanom, hogy le vagyok nyűgözve ezektől a színészektől, meg persze elsősorban a filmtől, de egyszerűen döbbenetes, hogy ezek a teljesen harmadrangú popcorn-látványfilmekből ismert sztárszínészek itt valami elképesztő mértékben hihető, átélhető és azonosulható módon színészkednek és adnak elő kiváló karaktereket! Ezekből a színészekből így kihozni a legjobbat csak olyan rendezők képesek, akiknek van lényeges mondanivalójuk és nem kisdobos igazságok szájba rágásával és egyéb más hamis, elcsépelt és mesterkélt gesztusoktól bűzlő alkotásokkal (romkomok, feminista propaganda, feketék sorsa, melegek sorsa, holokauszt stb.) próbálnak jelentkezni az OSCAR-ra.

Ez a film annyira erőteljesen, olyan átütő erővel adja át a japánok kereszténység elleni harcát és az embertelenül kegyetlen kínzásokat, hogy le vagyok döbbenve! Mindezt a Scorsese megfelelő távolságtartással tudta bemutatni bármiféle pátosz, vagy giccs nélkül. És bár nincs kibontva, de a néző nagyon könnyen ki tudja következtetni, hogy itt nem feltétlenül a vallás volt az, amit a Japánok írtottak. A japánok jól tudták, hogyha betör hozzájuk a nyugati kultúra, az az ő életmódjuk és kultúrájuk feloldódásához és végső soron a "romlásához" vezet. Scorsese kiválóan reflektál arra az ellentmondásra, miszerint mennyire messzire hajlandóak menni a Japánok az emberek megtörésében, ugyanakkor mégis teljesen szokatlan módon hajlandók akár emberségesen is bánni az ellenséggel. Egyszóval hajlandók a kegyelemre (persze csak azért, hogy ezzel is példát mutassanak a nyugatnak.) Úgyhogy a kérdés, hogy ez az alkotás, ami abszolút képes felemelkedni a Krisztus utolsó megkísértéséhez, erre hogyan tudott összejönni ez az imdb 7.2 - es gyalázat? És egyáltalán hogyan lehet erre a filmre 8-asnál alacsonyabb értékelést adni, az konkrétan annak a példázata, hogy a tömegeknek egyre nagyobb igénye van a fröccsöntött gumicukor szerű szemétre (La la land). Egyáltalán azt sem értem, hogy hogyan találhat valaki egy ennyire kifinomult és élesre csiszolt filmből akár egyetlen percet is unalmasnak!? Hát épp ellenkezőleg: nincs benne semmi üresjárat. Végig tartja a feszültséget, abszolút nem esik szét, nem válik híggá és egyáltalán a giccs és a vontatott szavak említése egy ilyen film alatt, már önmagában kifejezi, hogy sokaknak mennyire súlyos értékelési zavaraik vannak.

81 Némaság  (2016)

dráma | kaland | történelmi

A 17. század derekán két portugál szerzetes érkezik a távoli és titokzatos Japánba, hogy Isten igéjét terjesszék a helyi lakosság között és megtalálják mentorukat,... több»

0