2017.09.17 12:46 szucszoli Olvasottság: 187x
1

Nagyszerű, de rengeteg hiba van benne

Ez egy nagyszerű sorozat, de amilyen nagyszerű, olyannyira súlyos hibákkal küszködik. Volt egy pont amikor feladtam... aztán újrakezdtem. És arra a megállapítása jutottam, hogyha valaki nem nézi végig ezt a sorozatot, azzal nem veszít semmit, mert már a 3-4. évadnál eléri a csúcsponját és onnantól kezdve önismétlésbe esik és igazán feszes cselekményre, illetve jó fordulatokra már nem lehet számítani.

De nézzük először, hogy mi minden jó ebben a sorozatban:

Nagyszerű, de rengeteg hiba van benne

Igen erőteljes hatású és mai emberhez szóló narratív hangvétel jelenik meg Dexter által.

Szintén erős pillanatok közé tartoznak, amikor Dexter múltbéli visszaemlékezésein keresztül bepillantást nyerünk, hogy a nevelőapja milyen intelmekkel segítette őt át a gyerekkori krízisein.

Ebben a sorozatban erős morális kérdések fogalmazódnak meg arra nézve, hogy mennyi minden múlik azon, mennyire vagyunk tisztában önmagunk helyzetével:

Meddig lehet tolerálni, vagy elfogadni valakinek a szélsőséges viselkedését?

Vajon ki érdemli meg azt a bizalmat, hogy ne legyenek előtte titkaid?

Vajon jó-e az, ha valaki nem tudja rólad, hogy ki vagy valójában, mert ha kiderülne, akkor megvan az esély rá, hogy elidegenedne tőled!?

Vajon meddig lehet önmagunk korlátainak határát feszegetni?

Mekkora áldozatokat kell, vagy érdemes meghozni azért, hogy az élet minden területén megfeleljünk?

Az a legjobb Dexter karakterében, hogy tele van élethazugságokkal és van egy furcsa kettősség abban, hogy olyan emberek veszik körbe, aki előtt nem tárulkozhat ki, hiszen ez hosszú távon valahogy talán arra késztetné, hogy jobb útra térjen.

Sok rétege van a Dexter körül kialakult helyzeteknek.. olyan rossz döntések sorozatát hozza meg, mi végül elvezeti őt a saját végzetéhez. (ami egy meglehetősen ellentmondó és hamis befejezéshez vezet) Szép lassan egyre gyakrabban átlép egy képzeletbeli határt, ami végül súlyos helyzetekbe kényszeríti.

És itt térjünk rá a sorozat gyenge pontjaira:

Én úgy érzem, hogy az alapkoncepció, amiben igazán erős volt a sorozat 1-2. évada, szép lassan kezd felhígulni. Ami annak köszönhető, hogy egyre többet kapunk a teljesen érdektelen mellékszereplőkből, akik közül kevés olyan karakter van, aki egyáltalán egy kicsit is labdába rúghat Dexter mellett. Miközben Dexter, mint színész, meglehetősen középszerű figura, nála sokkal kiválóbb színészi alakítások jelennek meg a sorozatban (főleg más sorozatgyilkosok személyében)

Felvetül a kérdés, hogy mi is a sorozat legsúlyosabb gyengeponta. Na ez Debra, akinek nagyon el van túlozva, túl van prezentálva az elhanyagolt gyerekkori neveléséből adódó irreális viselkedése.

Brutális mértékben irritáló Debrának a folyamatos indokolatlanul hisztis vernyákoló rinyáló viselkedése. Egy 12 éves gyerek nem rinyál ennyit és az én gyomromnak be kéne vennie, hogy ennek 30+-os nőnek ez az alaptermészete így rendben van. Hát nem! Nincs rendben! Én úgy gondolom, hogy lehet "jóízléssel" káromkodni, úgy, ha van ennek valamilyen kultúrális, vagy szofisztikált háttere, de Debra nem ilyen figura és azért aztán az ő szájából életidegen a rengeteg felesleges és eltúlzott káromkodás. "Soha ne nyomd fullba a kretént!" ..hangzik el a mondat a Trópusi Viharban, és ez nemcsak a fogyikról szóló filmekre igaz!

De visszatérve Debrára: amennyire hamis és irreális a viselkedése, olyannyira jó archetípus, akin keresztül jól érzékelhető a nők elférfiasodása, hiszen ő nem akar elköteleződni, a férfiakat úgy fogyassza, mint az üdítőitalokat. Ha az egyiket elfogyassza, jöhet a következő. Azoktól semmi komolyat nem akar.

Leginkább az a közös Dexterben és Debrában, hogy mindkettőjüknek van valami defekt az életében. De a lényeg, hogy sajnos Debra karakteréről ennél több pozitívumot nem igazán lehet elmondani. Az esetek 90%-ában azt éreztem, hogy ezt a csajt rég ki kellett volna venni a sorozatból, mert olyan irritáló, hisztis rinya-pnaként viselkedik, hogy attól még most is az agyvérzés kerülget.

Ja és ott van Mr. Szteroid, akiről nekem állítólag el kéne hinnem, hogy olyan jószimatú zsaru, hogy képes megérezni Dexteren, hogy ő egy báránybőrbe bújt farkas. :) Na ezek azok a forgatókönyvírói túlzások, amik tovább csorbítják a sorozat hitelességét.

89 Dexter  (2006)

dráma | krimi | misztikus | szatíra | thriller

Dexteren már egész fiatalon megmutatkozott gyilkolási hajlama. Édesapja, a miami redőrség egyik nyomozója megtanítotja a fiút, hogyan kövesse el a tökéletes bűntényt, mellyel... több»

1