2021.12.22 13:22 F79 Olvasottság: 5938x
5

Nincs magyarázat

Csupó Gábor. Pappa Pia. Csak én nem tudom összepárosítani a kettőt? Kicsit meglepett a Fecsegő tipegők, a Holdhercegnő és a Híd Terabithia földjére című filmek után ezzel az alkotással, és nem a legjobb értelemben. Nem értem, hogy miért vezényelte le ezt a forgatást. Mindegy, ő tudja. Divinyi Réka változó színvonalú sztorikat szállított eddig is, valószínűleg nem erre a munkájára lesz a legbüszkébb forgatókönyvírói pályafutása során.

Nagy Feró. Én ahhoz a nemzedékhez tartozom, akik még voltak kisdobosok, de kamaszkorba már a rendszerváltás után léptek, és másokkal együtt akkor ismerkedtem meg a Beatrice zenéjével, szókimondó szövegeivel. És persze ott volt a Bikini, később pedig a Pokolgép, és ezeknek az együtteseknek a dalai nagyrészt Feró szövegeire épültek. Az örök lázadó, aki odamondogat, ironizál, ha pedig úgy gondolja, mindenkit elküld a jó fenébe. Mindezt pedig a csak rá jellemző kiállással, temperamentummal, természetességgel, hitelességgel. Most pedig kínosan néztem, ahogy önmaga paródiájává válva erőlködik, hogy előadjon egy olyan karaktert, aki ő volt egykor. Miért?

Nincs magyarázat

Stohl András. A profi, aki mindent elvállal, amiért megfizetik. És persze a többi színész és nem színész, akik láthatóan jól szórakoztak a felvétel közben, és ki-ki tehetsége és tapasztalata szerint hozza az általa játszott figurát.

A dalok. Elég nagy a merítés, ebből egy egészen eklektikus válogatás született. Mindjárt a nyitójelenetben felcsendül Kazal László 1952-es, nagy sikerű Egy dunaparti csónakházban c. dala Korda György és Dorogi Péter (Intim Torna Illegál) előadásában, modern köntösben. Bár a jelenet, amelyben elhangzik, számomra teljesen indokolatlannak tűnik. Ahogyan a dal is. Pontosabban a dal indokolja a jelenetet, és nem fordítva. De mi indokolja a dalt, ami indokolná a jelenetet? Mindegy, hagyjuk, bonyolult. Persze akad még hasonlóan erőltetett próbálkozás, mint az idősek otthonában, a kantinban előadott 1976-os Bergendy szám, a Hadd főzzek ma magamnak!, Nagy Feró előadásában. Az 1966-os Táncdalfesztiválon Kovács Kati befutott, Nem leszek a játékszered című slágere szintén egy jelenet zenei betétjét alkotja, amit az egyik szereplő, Ostorházi Bernadett ad elő az egyik nagy kirohanása után. És persze több jelenetbe is beleerőltetnek korábbi nagy slágereket, az egyes szereplők előadásában. Keményen és szárazon megerőszakolva szerepel itt még a Generál Fűrészdala, a Neoton Família 220 felett című rágógumija, a P. Mobil Menj tovább című örökbecsűje (mit tettél Feró!), de megfér itt a Bonanza Banzai, Homonyik Sándor, Szűcs Judith jó néhány slágere is. Mivel az egyes dalok dramaturgiai szerepet töltenek be, némi reménysugár csillant fel bennem, amikor meghallottam az eredetileg Kovács Kati előadásában megismert Most kéne abbahagyni című számot. De nem. Nem hagyták ABBA.

Igen, ABBA. Mert ennek a filmnek a megszületésére nincs más mentség, minthogy meg akarták csinálni a nagy sikerű, ABBA slágerek köré felépített Mamma Mia! című filmnek a "jóárasított", de hazai környezetben jól jövedelmező, tipikusan magyar alternatíváját. Hát kössz szépen!

55 Pappa Pia  (2017)

vígjáték

Legyőzheti Dávid Góliátot? Állítólag igen, de aki biztosra megy, inkább ellene fogadjon. A kicsi és gyenge és pénztelen többnyire alulmarad, amikor szembeszáll valakivel, aki... több»

5