2020.02.17 21:58 szucszoli Olvasottság: 148x
0

Valahol kilóg a lóláb...

Ezt a filmet másodszori nekifutásra sem sikerült végignézni, mert fájdalmasan hamis és mesterkélt. Talán lehet, hogy nem egy olyan forgatókönyvíróra kellett volna rábízni az olasz eredeti átültetését, aki olyan zseniális alkotásokkal örvendeztette meg a nagyközönséget, mint a Barátok közt, a Pappa Pia és a Valami Amerika 1,2,3.

De fejtsük ki ezt bővebben! Leginkább az vele a probléma, hogy magában hordozza azokat a rossz stílusjegyeket, amik a modern magyar filmeket terhelik hosszú évek óta. Már eleve az végtelenül zavaró megoldás, hogy minden női szerepben (leszámítva a rozzant anyóst) irritálóan tökéletes testű, tökéletes kinézetű nők szerepelnek, kezdve a 6 éves kislányoktól a 40-es nőig. Jó, persze, az eredetiben is szép nők vannak, de ott valahogy ez mégsem annyira kirívó, hogy zavarjon. Nekem mindenesetre az a meglátásom, hogy ha egy film a valóságot akarja leképezni, akkor evidens, hogy átlagos kinézetű embereket vesz alapul, nem pedig címlap-szerű modelleket.

Valahol kilóg a lóláb...

Na de a lényegre térve. Miért lesz ez a film hamis és mesterkélt? Mert akármilyen társaság nem jön össze szilveszterkor. Ez a valóság. Szilveszterezni nem olyan, mint elmenni egy temetésre, ahol nem tudod megválasztani a társaságot. Viszont ezzel szemben ez a társaság úgy szurkálja egymást, olyan sértő megjegyzéseket tesznek egymásra, amiből az következik, hogy ezek azért annyira még sincsenek jó viszonyban ahhoz, hogy szilveszterkor leüljenek egy asztalhoz. Miközben ennek ellentmond, hogy a társalgásuk pörgős és dinamikus, ami feltételezi, hogy gyakran vannak együtt, és már jól ismerik egymást és egymás gesztusait.

A másik a szexizmus. Kíváncsi voltam arra, hogy fél óráig valóban azt kell hallgatnom, hogy a szexről beszélgetnek? Mintha ezzel próbálnák meg a néző lankadó figyelmét felkelteni, holott semmiben nem erősítik sem a sztorit, sem a karaktereket. Kérdésem: vajon aki látta "Az öldöklő angyal" című filmet, az hiányolta egy percig is belőle, hogy nem beszéltek benne orrvérzésig a szexről? Úgy látszik, hogy a kedves forgatókönyvírónő azért csak bele akart vinni egy picit a "Csak szex és más semmi" című, kirobbanóan zseniális filmjéből!

Szóval, ha egy tanácsom lehet: jobban jártok, ha az eredeti és valóban kiváló, Teljesen idegenek című olasz filmet nézitek és hájpoljátok inkább. Mert az tényleg hihető és valóságos módon mutatja be azt, amit ez a film nem tud hitelesen bemutatni.

78 BÚÉK  (2018)

dráma | vígjáték

A szilveszteri éjszaka különleges éjszaka: bármi megtörténhet, ahogy az ellenkezője is, akár jó, akár rossz dologra számítunk - akár egy teljesen átlagos estére. Egy pár... több»

0