2019.01.09 21:02 szucszoli Olvasottság: 595x
1

Robin Williams felemelkedése?

Ez a film egy igazi csemege. Kimondottan jó ízléssel eltalált, nagyon átérezhető és azonosulható krimibe hajló dráma. Ez a karakter, amit Robin Williams játszik, ez egyszerűen lehengerlő. Kifogástalanul jeleníti meg azt a végtelenül magányos, normális emberi kapcsolatokra vágyó és azt el nem érő figurát, akitől ez a koncepció igazán értékes. Számomra a film legvégén vált világossá, hogy mi az oka a főhősünk félresiklott életének. De az is annyira szép mértéktartással van megjelenítve, hogy az tényleg bámulatos! A legtöbb amerikai jellegű "filmdráma" iszonyúan szájbarágós, de ez a rendező nagyon kifinomult módon vezeti rá a nézőt arra, amit át akar adni. Jelen esetben arra, (és remélem ezzel nem rontom el senki élményét) hogy ez itt egy családi dráma, amiben valakit kiskorában szexuálisan zaklattak. Nem szimplán csak zakkantság, vagy beteg hajlam kérdése, hogy miért gyűjti a főhős egy család fotóját, illetve miért próbál nyitni a család felé: ez az, amit ő nem kapott meg a sorstól, mert nem tudta feldolgozni azt a traumát, ami őt kiskorában érte.

Tulajdonképpen az a film nemcsak szimplán egy ember drámáját jeleníti meg, hanem benne van a társadalmi igény is. Ott van pl. a gyerek, akinek olyan mennyiségű játéka van, ami nekem nézőnek is felteszi azt a kérdést: Erre van szüksége egy gyereknek? Erre a teherautónyi mennyiségű műanyag vacakra, amitől lépni nem lehet a szobájában?

Robin Williams felemelkedése?

Vagy ott van a főhős munkahelyéül szolgáló nagy bevásárló központ. Nem véletlen ez a helyszínválasztás, ami a végtelennek tűnő belső terével, és a nagy embersűrűségével egy nyomasztó hátteret ad annak a társadalomnak, amiben a modern ember egyre inkább elmagányosodik.

Ha egy mondatban próbálnám meg összefoglalni a látottakat, akkor azt mondanám: Nem kicsit volt kellemes meglepetés egy olyan filmet látni, amit egy Robin Williams filmtől egyáltalán nem vártam volna. Ettől a színésztől a legismertebb szerepei (amik számomra berögzültek) leginkább túlértékelt, család-barát jellegű filmek, amik semmi bevállalósat nem mernek meglépni. Na ez a film nem ilyen! Általában nyugodt ember vagyok, de ez a 6.8-as imdb értékelés kihozza belőlem az agyvérzést! Én azt mondom, hogy ez egy 9/10-es film. Nem tökéletes, de igen nehéz rajta fogást találni!

dráma | thriller

Sy egy szupermarketben dolgozik, ahol fényképeket hív elő. Évek óta jár hozzá a Yorkin család, akiknek összes családi fotóját ő hívta elő. Sy annyira közel érzi magához a... több»

1