2023.01.14 22:17 F79 Olvasottság: 424x
11

Terminátor - gyerekeknek?!

A filmet megtekintve elgondolkodtam, hogy hova jutottak az intelligens robotok köré épülő történetek az elmúlt 30-40 évben. 12-14 éves koromban még olyan alkotásokon borzonghattunk (szigorúan VHS kazettákon), mint a Hármas számú űrbázis (Hector, a gyilkos robot), A nyolcadik utas: a halál (Ash, a túlságosan is racionalista android), A bosszúálló gép (na jó, ez nem éppen erős darab), a Cyborg - A robotnő, a Mark 13 (hadiipari fejlesztés) vagy éppen a Terminátor első két része. De említhetném a kevésbé félelmetes, mégis izgalmas sci-fiket is, mint a Robotzsaru, a Rövidzárlat, Robotpárbaj, esetleg a D.A.R.Y.L. - A múlt nélküli fiú (ha valaki emlékszik még egyáltalán az utóbbira). Ezekben a filmekben az a közös, hogy pontosan tudják, hogy kinek szólnak, és milyen műfaji keretek között akarják elmesélni a maguk sztoriját.

A M3GAN jól indult. Adott egy traumatizált kislány, egy érzelmeit elfojtó, rideg, tudós nagynéni, és egy tesztelés alatt álló android prototípus. Ebből sok mindent ki lehetett volna hozni, és a film előzetese is ígéretesnek bizonyult. Így hát kíváncsian ültem be a moziterembe.

Terminátor - gyerekeknek?!

A több, mint másfél órás játékidő alatt leckét kaptam egy kis pszichológiából, szülői (gondviselői) kötelességből, bepillanthattam a játékgyártók konkurrencia harcába és üzleti érdekeikbe, mellesleg pedig láthattam az önfejlesztő mesterséges intelligenciát elszabadulni (ahogyan azt Móricka elképzeli...).

A film műfaját nem igazán tudtam meghatározni. A drámai elemek túlságosan felszínesek, a komikus jelenetek erőtlenek, a horror eszköztárát pedig nagyon óvatosan kezelték az alkotók (leginkább sehogy).

A karakterek egyikével sem tudtam azonosulni, ennek oka pedig az lehet, hogy nem lettek megfelelően kidolgozva. A színészek így nem is igazán tudták átadni érzelmeiket. Az pedig a filmre nézve nem sok jót jelent, ha közömbösen nézzük, ahogyan a főszereplők az életükért küzdenek a film utolsó jeleneteiben.

Ha röviden meg kellene fogalmaznom milyen érzésekkel jöttem ki végül a moziból, ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor hirtelen tüsszenteni készülünk, nagy levegőt veszünk, és végül semmi sem történik. Akit az előzetes felcsigázott (vagy inkább megtévesztett), jobban jár, ha saját fantáziáját elengedve építi fel a maga kis történetét.

Kinek tudnám ezt a filmet ajánlani? Talán azoknak, akiknek eddigi életéből kimaradtak az igazi, kaszabolós sci-fi horrorok, a megvadult androidokkal. Bár jobban belegondolva, inkább ők is nézzék a mára klasszikussá vált, időtálló darabokat!

65 M3GAN  (2022)

horror | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.08.14.)

Gemma egy robotikai játékgyártó cégnek dolgozik, amely hamarosan piacra dob egy babát, amely képes a gyerekekkel barátkozni, és a szülők hasznos segítőtársává válni. Ez az... több»

11