2018.02.20 11:23 szucszoli Olvasottság: 253x
0

Gyermeteg magyar film

Az a helyzet, hogy a magyar filmek rossz hagyományai és valamiféle hamis, amatőr jelleg igencsak kiérződik ebből a koncepcióból, illetve magukból a szereplők viselkedéséből és konfliktusaikból. Amit mégis nem tudok megbocsátani ennek a filmnek az az, hogy nem tud engem rendesen átverni, nem tud csőbe húzni. Nem tudja nekem hitelesen eladni azt, amiről szól: a vizsgát. Olyan mértékű következetlenséggel és elcsépelt dramaturgiai fordulatokkal próbál szórakoztatni, amit én nem tudok elnézni egy olyan filmnek, ami alapvetően azt próbálja velem éreztetni, hogy itt egy nagyon kiélezett és nagy tétre menő helyzet zajlik. Ami a vizsgáztatás tényével szertefoszlatja azt a kicsi feszültséget is, amit meglehetősen szétszórt módon sikerül nagy nehezen összekaparásznia a filmnek. Néha lepofoznak egy embert, akit előhalásznak a zűrzavarosból, amiből szintén az körvonalazódott ki, hogy itt végképp semmi tétje semminek. Pláne, amikor kiderült, hogy a főszereplő is tudja, hogy vizsgáztatják. Pontosan az volt az érzésem, hogy az egész annyira művi, annyira komplex próbál lenni, hogy ettől csak szétszórt, zűrzavaros és összefüggéstelen lett.

Pl. magyarázza el nekem valaki, hogy mi a kapcsolat aközött, hogy a főhős egy cetlin lévő címből hosszas gondolkodás után gyanút fog és elkezdi keresni a poloskákat!? Mi alapján hitte azt a titkos ügynök, hogy őt lehallgatják? És egyáltalán mi ez a marhaság, hogy lát a szemközti házban egy sötét szobát az éjszaka közepén és rögtön rájön, hogy onnan figyelik meg, miközben én, a néző is tudom, hogy abból a lakásból figyelik!?

Gyermeteg magyar film

Egyszerűen nem tudok hitelt adni ennek a filmnek, ami olyan megoldásokkal próbál engem izgalomba hozni, hogy a létező leggyanúsabb helyre rejtik el a poloskát, amit a főhős ügynök azonnal kiszúr. Ez nevetséges! Hát könyörgöm: a film azzal adja el nekem a Kulka Jani mester szerű módon pengeéles karakterét, hogy a telefontárcsázás hangjából ki tudja következtetni, hogy milyen számokat ütöttek be, de arra már nem tud gondolni, hogy egy telefonba rejtett mikrofon szó szerint a legközhelyesebb rejtekhely, ahova el lehet rejteni egy poloskát, amit az ügynökünk természetesen elsőre ki fog szúrni, ha gyanút fog?

Ennél sokkal inkább nevetséges, hogy a Scherer Péter-ről, aki egyébként abszolút nem egy karizmatikus figura, nekem róla el kéne hinnem, hogy ő erősebb és karizmatikusabb jellem, mint a Kulka karaktere!? :) Már csak a magasságuk és az arckarakterisztikájuk közti különbség is önmagában meggyőz arról, hogy ki lenne a hitelesebb góré. Hát cseppet sem egy kivénhedt Zsákos Frodó kinézetű törpe!

Kulka kétségtelenül nagyszerű színész, de ezt a filmet akkor sem tudta volna megmenteni, ha kapott volna a karaktere egy épkézláb háttérsztorit.

Nem tudom... egyszerűen nem tudok egy olyan filmet komolyan venni, ami pont ott kiszámítható és szórakoztat olcsó fordulatokkal, ahol nem kéne: pl.: szexjelenettel olyan kinézetű szereplőkkel, akik inkább illenének egy egyszer használatos akciófilmbe, vagy akár egy bulvármagazin címlapjára, mint egy kémfilmbe. 

Egyszerűen kínos belegondolni egy olyan jelenetbe, amiben a főhősnő szándékosan lebuktatja saját magát azzal, hogy a falhoz vágja a poloskával felszerelt ajándéktárgyat, amit ő maga adott a főhősnek kvázi Kulkán keresztül? Aki mit sem tud a csajról és a csomag átadásakor eszébe sem jut utánanézni annak, hogy ki a csomag feladója? 

Aztán Kulkát a film végén megbuktatják valami olyan dolog miatt, ami a legkisebb megdöbbenést, vagy a legkisebb feszültséget sem képes a nézőből kiváltani?

Ezt az igen magas 7.5-ös imdb értékelést legfeljebb a 2009-es Vizsga film érdemelheti meg!

80 A vizsga  (2011)

dráma | thriller | történelmi

Az 1956-os forradalom leesett. Terror uralkodik. A szovjetek által kinevezett új miniszterelnök, a paranoid Kádár János elrendeli, hogy minden nemzetbiztonsági tisztviselő hűséget... több»

0