Vélemény:

 

84 Akik maradtak

(2019)

Tulajdonképp végigsírtam az egészet

 
Dorkateo   2020.08.08 23:56
6

Klára szeretetre való. Direkt nem méltót írtam, azt kiérdemelni nem kell(ene).
Klára így gyógyítja magát. Nem hagyja a felnőtteket a fájdalomba süllyedni. Feladatul adja magát, megtartó erőül. Felnevelteti magát választott szüleivel, s a végén nem is tudom, ki itt a felnőtt, s ki a gyerek.
"Most is hazudsz? – kérdezi Klára.
Mindig – válaszolja Aldó".
Mert legtöbbünkből hiányzik a bátorság úgy szeretni, ahogy Klára teszi. Akár félreérthetően is.
Lassú film, helyet hagy érezni, míg nézzük.
Ezt nem lehet gyorsabban.

 
Crystaldeer 2020.10.05 16:39
1

Nem \"felnevelteti magát\", sokkal inkább Klára Aldóban látta meg az elveszett apát. Erre tett egy utalást is: \"olyan az illata, mint az apámnak, vagy lehet csak a pizsamája illata, ebben nem vagyok biztos\". Egy szeretett személynek az elvesztett hiányát először azok a dolgok enyhítik, ha például még érezzük az illatukat, aztán beleképzeljük őket bizonyos helyzetekbe (mikor Aldó borotválkozott az apját látta meg benne, mert emlékezett rá, hogy az apja is pont így borotválkozott, amikor ő kicsiként figyelte) aztán mivel egy kb 14-15 éves lányról van szó (első menstruáció) még nem volt igazán szerelmes se. A lányuk legtöbbször párjukban az apjukat keresik, igy Klára első vonzalma Aldó iránt kezd kiteljesedni. Aldó is magányos, és jól esik neki ez a gondoskodás, amit már évek óta nem kapott meg egy nőtől, ezért egy pillanatra talán férfiként ő még fel sem fogja, hogy Klára ekkor már mint egy háziasszony van mellette, mos-főz rá- kivasalja a ruháit, valahogy minden teljesen természetesnek tűnik, pedig valójában nagyon nem az. És a félelem, hogy akár bármikor elveszíthetik egymást, egy pillanatra Aldóból is előhozza a vonzódás érzését. (Háborúban fogan meg a legtöbb gyermek) De Aldó érett fejjel eltudja vonatkoztatni az érzéseit, mert tudja, hogy talán több mint 15 év korkülönbséggel (pontos utalás nincs ebben a filmben, de kiszámolható, hogy Aldó már valahol 30-35 év között járt, ő már mint felnőtt tudja, hogy egy ilyen kapcsolat nem működhetne, nem csak a társadalmi megítélések miatt, hanem mert úgy érzi nem tudná boldoggá tenni őt. Én nem gondolom, hogy Aldó gyerekesen viselkedett azzal, hogy hazudott, vagyis pontosítva nem az igazat mondta, sokkal inkább a valódi érzéseit akarta leplezni, ezzel m egkímélve másokat, amit sajnos nagyon sokan teszünk felnőtt korunkban. Valahogy egy gyermek vagy egy fiatal tinédzser sokkal bátrabban kimondja a véleményét, illetve őszintébb, mint egy felnőtt.Klára is sokkal inkább érettebben viselkedett a korához képest, ez az amiért Aldót is eltudta bűvölni, azonban még meg volt benne a gyermeki csintalansága.
Én arra lennék kiváncsi, hogy vajon mikor Klára 30-as korú lenne akkor már Aldó az 50-hez közelíteni, vajon lenne esélyük egy kapcsolatra?