Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
67
Filmadatlap
 
27
Szereplők
1
Vélemények
1
Képek
Videók
Carmen Jones

 
Berto49   2019. 03. 31.

legújabb vélemény

Egy fantasztikus opera átdolgozás

Az opera műfaja nem áll a szívemhez közel, mégis, ez az amerikai környezetbe áthelyezett musical verziója, amely sokáig a Broadway sikerdarabja is volt, annak idején és most is nagyon tetszett. Elsősorban a zenéje miatt. A 36 évesen elhunyt Georges Bizet muzsikája csodálatosan tiszta, érzelmekkel teli. Nem véletlen, hogy a világ operaházaiban állandó jelleggel a repertoárhoz tartozik. Ebben a verzióban az énekesek is nagyon jól teljesítettek. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem a két főszereplő, Dorothy Dandridge és Harry Belafonte énekelt, az utóbbi még a pályája elején tartott és nem tartották elég ismertnek, hogy hangját is kölcsönözze Joe tizedesnek. 1954-ben merész húzásnak számított a csak fekete színészek szerepeltetése, de bejött, hiszen Dandrige első afroamerikai színésznőként Oscar-jelölést is kapott. Más kérdés, hogy a későbbi monacói nagyhercegnő, Grace Kelly „elhappolta” előle „A vidéki lány” című filmben nyújtott alakításával. Mozgalmas film, természetesen a zene és az énekszámok dominálnak benne, de a modernizált cselekmény megőrizte az eredeti mű drámaiságát. A dohánygyárból ejtőernyő készítő üzem lett, az ünnepelt torreádorból közönségkedvenc bokszbajnok, de az operák tragikus végzete nem maradt el. A tragikus hatást az is fokozza, hogy Carmen megformálója viszonylag fiatalon, 42 éves korában, máig is tisztázatlan körülmények között halt meg.

 

1980-ban készült hozzá szinkron a Pannónia Filmstúdióban. (iszdb.hu)

(TB)
 

A film szerepel az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című, Steven Jay Schneider által készített gyűjteményben.

(rbernadett)
 

Eredetileg Leontyne Price-ot szerződtették Dorothy Dandridge énekhangjaként, de betegség miatt végül helyettesítette.

(rbernadett)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.