2018.08.22 20:27 HE7EDIK Olvasottság: 724x
1

Alighanem Joel Schumacher legjobb filmje a 8 milliméter

Schumacher legjobb filmje. Akárhányszor újranézi az ember, a hideg futkos a hátán. Cage itt épp fénykorát élte, sorra jöttek ki kasszasiker filmjei, itt is szenzációsat alakít a magánnyomozó szerepében. Az alaphangulatot megadja a 8 mm-es filmszalag, ahol egy maszkos szanaszét kaszabol egy gyönyörű fiatal lányt.

Persze Schumacher direkt nem mutat mindent, így téve még nyomasztóbbá a felvételt, hisz a hiányt agyunk automatikusan kipótolja... Aztán megkezdődik a nyomozás, és Cage egy olyan világba csöppen, ahol nincs megbánás, könyörület vagy szánalom. Csak a mocsok és a szenny, emberi korcsok, beteg vágyak és a pénz, ami mindig fontosabb az emberi életnél. Phoenix méltó társa volt Cage-nek, együtt nyomoznak a gyilokpornó után.

Alighanem Joel Schumacher legjobb filmje a 8 milliméter

Ugyan szinte semmi akció nincs a filmben, mégis végig feszült és nyomasztó, mikor Cage lapozgatja az eltűnt gyerekeket, akik szinte már el is felejtődtek, és megtalálja a lányt, megdöbben az ember, hogy ő csak csepp a tengerben, hisz évente több millióan tűnnek el világszerte, és abból hány lesz meg? Élve? Nyugtalanító kérdések. Aztán előkerül az anya, a volt barát, aki később eldobta magától a lányt, mint egy zsák szemetet. Nagy jelenet, mikor Cage és a suttyó beszélgetnek a sitten, aki elmondja neki, hogy ugyan régen jókat kettyintettek, de később már nem kellett, és alig bírta levakarni magáról, Cage pedig lehajtja fejét... Újabb szög a lány koporsójába. Majd Cage rálel a tettesekre, és majdnem otthagyja fogát, a családját is bajba keveri, de nem áll le, amíg minden darabka a helyére nem kerül. Stormare most is lubickol a negatív pornós karakterében, majd jön a kínos beszélgetés a gazdag ügyvédjével, hogy ugyan miért fizet valaki egy rakást pénzt, hogy azon élvezkedhessen, ahogy egy lány elvérzik. A válasz nem meglepő: mert megteheti. Mert a pénz hatalom, az emberi élet pedig olcsó. Cage karaktere méltó bosszút áll, majd eljut a maszkos palihoz is, és jön a film legnagyobb jelenete, mikor kizuhannak az ablakon, és a vizes földről egy teljesen átlagos kövér szemüveges pacák néz vissza Cage-re, és odamondja: – Mire számított, szörnyre? Nem vertek gyerekkoromban, apám nem molesztált, semmi olyat nem tudok mondani, amitől nyugodtabban aludhatna. Egyszerűen ilyen vagyok, ezt élvezem.

És felmerül a kérdés, vajon hány ilyen ember szaladgál szabadon, kiknek nincs a homlokukra írva, gyilkos, perverz, pedofil, szadista, állatkínzó stb. Az igazán nagy filmek mind feltesznek ilyen alapvető kérdéseket, és a 8 mm kétségkívül alapfilm. Bemutatása a kőkemény valóságnak.

misztikus | thriller

Tom Welles (Nicolas Cage) magándetektívet egy különös esettel bízza meg a megözvegyült Mrs. Christian (Myra Carter). A hölgy a férje páncélszekrényében egy 8 mm-es szalagot... több»

1