2019.03.07 22:43 MMcFly2015 Olvasottság: <100x
0

Kiszámíthatósága ellenére, szerethető és szórakoztató alkotás

Az idei Oscar szezon apropóján külön figyelmet kapott a Zöld könyv, ami ugyan egy szívmelengető, igen jól sikerült road movie, még is az 5 Oscar jelölés (köztük a legjobb film) számomra túlzó. Igaz történet alapján készülő, karakterfejlődésben gazdag és összebarátkozós filmeket láthatunk évente akár többet is, éppen ezért nem tartom különösen egyedinek a Zöld könyvet, főleg, hogy már a beharangozója is a szintén díjazott Miss Daisy sofőrjével való hasonlóságra hívja fel a figyelmet.

Ezekkel az állításokkal véletlenül sem akarom leírni a filmet, mert őszintén minden percét élveztem, de azt tisztázni szerettem volna, hogy szerintem nagy a hype a film körül (az Akadémia részéről). Viggo Mortensen a film motorja. Egyszerűen lubickol a szerepében, és az ő (enyhén rasszista) suttyó énjét hatásosan bemutatják rögtön az első perctől. Egy otthoni jelenetbe bele tudták zsúfolni a főszereplő fontosabb tulajdonságait: a családja iránti szeretetét, a feketékhez való hozzáállását, a forrófejűségét, és még sorolhatnám. Mindezt úgy, hogy rövid idő alatt sikerül megkedvelnünk a karaktert, és hála Mortensen színészi játékának... minden percét egy széles vigyorral lehet követni.

Kiszámíthatósága ellenére, szerethető és szórakoztató alkotás

Ezzel szemben, amint színre lép a legjobb mellékszereplőnk Mahershala Ali, az óriási ellentétet könnyen leszűrhetjük, nem csak a fekete - fehér felállás tűnik fel, hanem tényleg minden különbözik. Innentől kezdve a film nem tartogat nagy csavart a nézők számára, mondhatni, ami a többség fejében megrajzolódik a történetet illetően, azt is kapjuk. A kiszámíthatóság viszont nem dönti le a remekül felvázolt sztorit, mert a két főszereplő közti összhang, és a természetesen jött - nem hatásvadász - tanulság miatt az egész szerethető és szórakoztató. Egy könnyed vígjáték, komoly társadalmi kritikával karöltve.

dráma | életrajzi | road movie | vígjáték | zenés

Tony Lip nem egy bonyolult fickó, aki szereti inkább az öklével elsimítani a konfliktusokat. Amikor egy kis mellékes melót ajánlanak neki, örömmel elvállalja. Ám a feladatról... több»

0