2019.03.08 00:29 MMcFly2015 Olvasottság: 257x
0

Nem csak Carrey karrierjében, de a filmvilágban is maradandó drámát alkotott a Truman show

15 évvel ezelött láthattam a filmet, gyerekfejjel. Akkoriban csak részben jött át a benne rejlő fantázia és dráma. Ezért ideje volt újra neki futni, mert sokak számára alapmű a mai napig. Okkal.

Húsz éves film, és a történet ismerete ellenére, még most is leesett az állam a látottaktól. Jim Carrey 98'-ban óriásit bizonyíthatott az Ace Ventura és a Dumb & Dumber féle vígjátékai után. Minden komikumát és kisugárzását, amivel eddig a vígjátékaiban brillírozott, azt a filmben arra használja fel, hogy egy maximálisan szerethető figurát alkosson. Mondanom se kell, sikerrel járt.

Nem csak Carrey karrierjében, de a filmvilágban is maradandó drámát alkotott a Truman show

Lehetetlen Truman karakterét nem szeretni, sőt igen könnyű ez miatt azonosulni vele. Mondhatjuk, hogy nem egy pörgős a cselekmény, de annyira jól építkezik a film, hogy minden gyanús elemet, ami miatt Truman is gyanakodik a valóságról olyan okosan adagolnak, hogy legalább olyan izgalommal követhetjük a főhős meghasadt elméjét, mint maga a film béli nézők.

Ami külön dicséretet érdemel, az maga az ötlet. Azt hiszem nem túlzás az a megfogalmazás, hogy ez a film megelőzi a korát, és nem semmi ,,jövőképet" fest fel a televíziózásról, sőt az egész elkorcsosult nézői igényekről is. A Truman Show nem csak drámaiságában tűnhet ki, de amint elénk tárják a stúdiót, ami szó szerint főhősünk egész világát jelenti, a technikai megvalósításban is rendesen helytáll. Ez még hosszú évtizedeken át egy kultfilm marad, óriási mondanivalóval. Én a megtekintése után is képes voltam napokig a látottakon agyalni, de az se semmi, hogy a való világban is neveztek el pszichológiai betegséget Truman-szindrómának…

89 Truman Show  (1998)

dráma | sci-fi | szatíra | vígjáték

SkyShowtime (2023.02.14.)

Truman Burbank (Jim Carrey) egy szürke kivárosban éli egyszerű életét, átlagos munkája, takaros háza, szép felesége és egy-két titkos vágya van, melyeket csak barátjával tud... több»

0