NGN   2019.10.13 18:10

A soha véget nem érő harc

Az olasz maffia és annak ezer felé nyúló karjai. Ez egy olyan harc, amit nem lehet megnyerni, a jó oldal a vesztes oldal, ezt tudja mindenki. A szervezett bűnözés legfelsőbb körei, ahol a kis embereket azonnal eltiporják, ha szembe mernek szállni velük, legyen az akár a rend éber őre vagy egy átlagpolgár.

Corrado Cattani felügyelő (Michele Placido) is belekerül ebbe a sötét világba, miután áthelyezik Szicíliába, mivel az elődjét meggyilkolták, így az ő dolga lenne felgöngyölíteni a szálakat. De ő sem tudta, mire vállalkozik valójában, és az egész hátralévő életét meghatározza majd ez az ügy. Nagyon sok ember hal meg, mire azt hisszük, végre elérkeztünk a végső leszámolásig, de A polipnak rengeteg karja van, és olyan, akár egy főnix madár, mindig képes a hamvaiból újjáéledni. Ez egy elkeseredett harc, itt nem lehet győzni, és Cattani a végére már beletörődik a sorsába, tudja, hogy mi vár rá: az elkerülhetetlen vég.

A soha véget nem érő harc

Mindegyik évad zseniálisan van felépítve, nincsenek gyengébb, vagy kevésbé izgalmas szériák. Különösen tetszett Tano Cariddi karaktere (Remo Girone), aki kiválóan keveri a lapokat a különböző évadokban, és egyértelmű, hogy mi a végső célja a nagy játszmában. Rettentően jól megalkotott főgonosz és mégsem az. A széria utolsó évadaiban egy változáson megy keresztül, a hatalomtól megcsömörlött ember képes a mély érzelmekre, tud szeretni és felismeri a jót, de mondhatjuk azt is, hogy sohasem volt igazán gonosz. Rendkívül összetett és bonyolult karakter, Girone dolga nem lehetett könnyű a megformálásakor. Ő a központi figura a sakktáblán, ez egyértelmű. A végső megváltás, a tett, amit végrehajt a sorozat végén, mindent visz, itt válik világossá az ő személye, és A polip minden karja levágásra kerül talán egyszer és mindenkorra.

Aki szereti a maffiafilmeket, de még nem volt szerencséje A poliphoz, az sürgősen pótolja, és aki a drámát keresi egy sorozatban, az sem fog csalódni. Ez a széria a legjobbak között is a legjobb, ezt bátran állíthatom. Újranézési faktora igen magas, én is, azt hiszem, újból nekigyürkőzöm...