NGN   2019.10.15 21:10

Szerelem vagy a hamis élet?

Holly-nak (Audrey Hepburn) könnyű az élete, különösen azért, mert menekül a gondok elől. Megpróbálja a problémákat kirekeszteni a mindennapjaiból és luxusra vágyik. Férfiak jönnek-mennek az életében, keresi azt az egyet, aki megadhatja neki azt, amit csak a felső tízezer élhet át. De jön valaki, aki keresztülhúzza a számításait. Paul (George Peppard) a gondtalan agglegények életét éli, bár neki megvan a határozott célja, ő ki akar törni a burokból és író szeretne lenni. E két ember találkozása mindent megváltoztat, eleinte csak barátként segítik egymást, feszegetik a határokat, mulatságos helyzetekbe keverednek, de az érzelmek győznek végül. Holly-nak nehéz döntést kell hoznia, feladja a luxust, amire vágyik? Lemondjon róla az igaz szerelem érdekében, vagy válassza az érzelmek nélküli, ámde gazdag életet?

Audrey Hepburn már számtalanszor bizonyította, hogy kiváló komika, de a drámai jelenetekben is remekelni tud. Ebben a filmben is kapunk mindkét oldaláról, láthatjuk nevetni, mókázni a törékeny lányt, de ha kell, sírni is tud, sőt akár törni-zúzni is. Nem vall kudarcot, hiszen korának legzseniálisabb színésznőjéről van szó, akinek a kisugárzása minden jelenetben érezhető. A film remekül felépített cselekménye, humora és persze a színészi játékai miatt szerethető abból a korszakból, amikor Hollywood még a fénykorát élte.

Szerelem vagy a hamis élet?

A rendezőt, Blake Edwards-t ismerhetjük, hiszen neki köszönhetjük a Rózsaszín párduc filmeket, és mint tudjuk, humorban ott sem volt hiány. Itt, ebben a filmben arra próbál rávilágítani, hogy mindenkinek megvan a lehetősége, a választása, hogy másként éljen, de a kérdés az, valóban megéri-e minden mást feladni magunk körül. Az álom luxuskivitelben cím is ezt sugallja. Álmodozzunk vagy váltsuk valóra az álmainkat?

Aki ódzkodik a régi filmektől, annak azt mondanám, hogy ez az alkotás simán megállná a helyét a mai mozik között is, és egy igen szép élménytől fosztja meg magát, aki kihagyja. Az üzenete ma is aktuális, semmit sem halványodott a lassan 60 év alatt.

dráma | romantikus | vígjáték

A fiatal, reményteli, ám mégis titokzatos Holly (Audrey Hepburn) a fiatal lányok nagyvilági életét éli New York városában, ahol egyre másra járja a különböző partikat, és... több»