NGN   2019.11.09 22:11

Egy grandiózus alkotás Hollywood hőskorából

Azokban az években korszakalkotó filmek készültek, elég, ha csak a Ben Hurt említem, és mindenki értheti, mire gondolok.

Jelen filmünk lassan hatvanéves korba lép, de az idő nem fogott rajta, ugyanolyan élvezetes minden perce, hiszen színészlegendák csodálatos játékát láthatjuk a több mint három órás játékidő alatt. A címszerepben Kirk Douglas, aki kirobbanó formában van, de Peter Ustinov, aki Batiatus-t alakítja (Oscar-díjat is nyert az alakításáért az 1961-es díjátadón) az igazi ereje a filmnek, minden perce a vásznon fantasztikus. Van itt nekünk még egy ifjú, Tony Curtis nevezetű, igencsak zseniális színészünk, de ne feledkezzünk meg Laurence Olivierről sem, aki Crassus-t játssza! Folytathatnám még a sort, hiszen bővelkedik még a mozi számtalan legendával, de nézzük meg, hogy a rendező, Stanley Kubrick mit is alkotott valójában!

Egy grandiózus alkotás Hollywood hőskorából

Gondolom, sőt remélem, Spartacus történetét mindenki ismeri, még, aki csak egy kicsit is figyelt a történelemórákon, az is. A rabszolgából lett felszabadító hadvezér, aki a Római Birodalom elnyomása ellen küzdött, talán a legismertebb történelmi alak abból a korszakból Julius Caesar mellett szorosan. Igazából nem ismert az előélete Spartacus-nak, sok mindent homály fed a mai napig is, annyi biztos, hogy trák származású volt. Kubrick is az elfogásától veszi fel a fonalat, innen indul a film, majd kerül Batiatus-hoz, a rabszolga-kereskedőhöz, hogy gladiátort faragjanak belőle. Itt Spartacus szerelembe esik, de, hogy valójában az okozta-e a lázadását, hogy a szíve választottját el akarják szakítani tőle – ez lehet az alkotók fantáziája is. Nem számít, itt most ez a fő mozgatórúgója az ő cselekedeteinek.

Innen szépen építkezik a film, láthatjuk Rómában a szenátorok intrikáit, hogy kire bízzák a kellemetlen feladatot, hogy leverjék a lázadást. Minden történelem hűen van elénk tálalva, már amennyire lehet történelemhűségről beszélni egy ilyen rég történt eseménynél. A díszletek csodálatosak, tudjuk, hogy egy hatvanéves alkotást nézünk, de mégis gyönyörűek a színek, az egésznek átjön a hangulata. A nagy zenekari aláfestések is remekül passzolnak, mintha csak egy színdarabot néznénk több felvonásban, jelölést is kapott az akadémiától, de nem tudta díjra váltani, ami nagy kár. A négy Oscar-díjat is leginkább a látványra kapta, kivéve a már fentebb említett Peter Ustinov, mint a legjobb férfi mellékszereplő.

Én úgy érzem, hogy a Ben Hur miatt kapott egy kicsit kevesebb figyelmet a Spartacus, hiszen William Wyler filmje mindent vitt Kubrick mozija előtt egy évvel. Ez persze nem von le semmit az értékéből eme grandiózus történelmi eposznak.

84 Spartacus  (1960)

dráma | életrajzi | háborús | kaland | történelmi

Spartacus (Kirk Douglas), a trák gladiátor egy napon megelégeli a szolgasorsot, és úgy dönt, nem csak saját maga, hanem minden társa számára kiharcolja a szabadságot. Felkelést... több»