NGN   2019.11.12 14:11

A betyárok élete sem fenékig tejfel

Szomjas György filmje azokba a régi időkbe kalauzol el minket, amikor a pusztákon a betyárok voltak a törvényen kívüliek. Igazán hangulatosan tárja elénk ezt a letűnt korszakot, a kietlen pusztaság látványa, az ott élők sivár és kilátástalan élete, mindennapos küzdelmük az életben maradásért; mind-mind remekül átjön a látottakból.

Farkas Csapó Gyurka (Djoko Rosic), aki nemrég szabadult a börtönből (hogy szökött-e, vagy kiengedték, nem derült ki egyértelműen), bosszút akar állni a feladóin, elárulóin, így el is kezdi levadászni a szerencsétleneket, és kegyelmet nem ismerve végez velük. Hogy megérdemelték, vagy sem, ezt ki-ki döntse el maga. Megjelenik azonban a csendbiztos, Mérges Balázs (Bujtor István), aki segítette Gyurkát a börtönbe fáradni, így most ismét rajta kell tartania a szemét a gazemberen. Kettejük macska-egér harca a film fő erőssége, hiszen remekül alakítanak mindketten. Mindkét fél tiszteli a másikat, igazán ártani nem is akarnak egymásnak, hiszen mesterei a szakmájuknak, és ezt jól tudják a másikról. A megyei uraknak fel is tűnik, hogy a csendbiztos nem végzi olyan jól a munkáját Gyurkával kapcsolatban, túlságosan is takaréklángon vadászik rá, mintha csak el akarná odázni az elfogását. Ez így is van, jól sejtik az urak. Képbe kerül még Jeles Matyi (Vladan Holec), aki magának akarja az uralmat a pusztán, és ez nem tetszik az idősebb betyárnak és a csendbiztosnak sem. Az összecsapás elkerülhetetlen.

Mint fentebb is írtam, leginkább a hangulat viszi a filmet, az egymásnak feszülő érdekek, a szúrós nézések, a lövöldözések, mintha egy igazi westernfilmet néznénk. Voltaképpen ez is az, csupán a mi kicsiny országunk pusztáin játszódó "vadnyugati" történet. A zenéje is igazán autentikus, remekül idézi meg az adott kor szellemét a népzenei betétekkel. A 18–19. századi Magyarországnak a rablói, a betyárok ma már, szinte mondhatjuk, hungarikumnak számítanak, attól függetlenül, hogy bűnözők voltak, sokszor a jó érdekében cselekedtek. A rendező is ennek a szellemében készítette el a filmet, nem lehet egyértelműen rosszaknak kikiáltani őket, látnunk kell az érem mindkét oldalát, és a film kicsit ebben is segít, hogy betekintést nyerhessünk eme világba.

Lassú és borús alkotás ez, nem mindenkinek fogja elnyerni a tetszését, kell egy ráhangolódás, az bizonyos, de mindenképpen fontos filmnek tartom Szomjas György alkotását.