Artemisia   2019.11.19 14:11

A birodalom visszavár

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Nagyon vártam ezt a filmet. Egyes területeken nem okozott csalódást, egyeseken igen. Egy frenetikus hősi eposzra számítottam, ami majd felrobbantja az idegrendszerem valamiféle tengeralatti Thorra. Látványvilág tekintetében és néhány akciójelenetnél ez meg is történt.

A birodalom visszavár

A film cselekményvezetése, fantasy-kaland tónusa nagyszerű teljesítmény James Wantól. Izgalmas, fordulatos, erős érzelmi szálakkal átszőtt (Arthur vonakodik Atlantisztól, mert az elszakította az édesanyjától, akit ki is végeztek; Atlantisz gonosz királya, Orm, a féltestvére). A kalandok és akció mennyisége, minősége és kivitelezése a vászon elé bilincsel, a látványvilág prémiumkategória, a tengeralatti felvételek bámulatosan szépek.

Jason Momoa a legjobb választás volt Aquaman szerepére mind külső megjelenés, mind színészi adottságok szempontjából. Kevés szerepük ellenére Nicole Kudman és Doplh Lundgren is sokat tesz a film hangulatához. Az atlantisziak történelme, képességeik, életmódjuk, szervezett társadalmuk valóságos világ alatti világ.

Összességében több pozitívummal rendelkezik, mint amennyi negatívummal, de át kell térnem a negatívumokra is. Számomra néhány létfontosságú momentum nem nyugszik elég szilárd alapokon a történet mikro- és makrohátterében sem. Pl. Atlantisz monarchikus nemzet, ami évezredek óta rejtve van az emberek elől. Ahhoz, hogy a társadalom ilyen szervezetten és olajozottan működjön, egy erős király kell a nép élére, aki irányítja, szervezi és továbbra is titokban tartja azt.

Atlanna királynő – noha tudja, mekkora felelősség nyomja a vállát (egész Atlantisz jóléte), és királyi sarjként feltételezhetően erre nevelték, képezték ki – megszökik egy házasság elől. Nagy hatalmú metahumán lényként beleszeret egy egyszerű világítótoronyőrbe. Mera szintén. Hercegnőként az ő kezében van a népe jövője, az Orm királlyal kötendő házassága biztosítaná 2 erős atlantiszi királyság egyesülését, ezzel megszilárdítva és biztosítva a xebeliek helyzetét. És ő mindezt sutba dobja egy jóképű pasi miatt. Mindez megkérdőjelezi, hogy Atlantisz valóban olyan stabil-e, hogy évezredekig fennmaradjon az emberek tudta nélkül.

Vagy amikor Atlantisz felé mennek, Mera maga mondja Arthurnak, hogy a városállamot védő hidronágyúkon még senki sem jutott át élve. De kifelé jövet ők minimális rázóssággal átjutnak. Ezek alapján ennek a társadalomnak már rég össze kellett volna omlania. Aztán Arthur karaktere is hagy kívánnivalót. Keverednek benne a tipikus hős személyiségjegyek és a ma divatos, szlengben beszélő, poénkodó, kocsmában vedelős, pökhendi, komolytalan jegyek. Az utóbbi nem szerencsés sem a filmélmény szempontjából, sem abból, hogy ő lesz az új király a film végén – ilyen gyerekes attitűdökkel.

Kíváncsian várom a 2. részt.

78 Aquaman  (2018)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Arthur Curry egy nap megtudja, hogy ő valójában egy királyi leszármazott, mégpedig Atlantisé. Törvényes örökösként egy eddig ismeretlen világ csatájában kell vezetnie... több»