NGN   2019.11.29 21:11

Szerelem és túlélés a gulágon

Szász Attila filmje igen érzékeny témát tár fel előttünk, hiszen közel 300 ezer ember sohasem tért haza a szovjet gulágról, rengeteg magyar ember lelte ott a halálát a barakkokban, és egészen a rendszerváltásig tabutémának számított minden ami ott történt. Ártatlan embereket küldtek a vesztükbe, olyan embereket büntettek, akiknek az ég világon semmi közük nem volt a németekhez, sem a katonák és vezetőik háborús bűncselekményeihez, de mégis valakiknek felelniük kellett. A filmben Gera Marina alakítja Irént, akit a Donyec-völgynél az egyik munkatáborba visznek és itt kezdődik a túlélése az életért. Rendkívül szépen játszik, csendes de nagyon erős jellem, akinek meg kell tanulnia alkalmazkodni a helyi szabályokhoz, mert ez az egyetlen módja, hogy egy nap hazatérjen. A reménykedés és a honvágy legyengíti az embert, hogy ezt elkerülje, ebben Rajmund segít neki, akit Csányi Sándor alakít. Szerelem szövődik kettejük között, bár nem a legideálisabb helyen az való igaz, de mégis erőt merítenek egymásból. A film bepillantást enged a tábor mindennapjaiba, a monotonitásba, az egész napos kemény robotolásba a bányában, majd vissza a barakkba és másnap reggel folytatva az embert próbáló feladatot. A betegségek, az éhezés és a nők kiszolgáltatottsága mindennapos dolgokká fajultak. A reménytelenség érződik és árad az egész filmből, a képzelődései Irénnek amikor otthon van a szülői házban, a melegben, kiválóan szimbolizálja a táborban élők honvágyát és kilátástalanságát. Különösen tetszettek a havas tájak, szinte érezhető a csontig hatoló hideg, ami a táj jellemzője és sajátossága. A bányában játszódó jelenetek, a zárt térnek köszönhetően, kellőképp klausztrofób érzéseket keltenek.


Szerelem és túlélés a gulágon

A film egy mementója annak a szörnyű, háborús korszaknak és az ártatlanoknak akik ott haltak meg, de akik hazatértek is egy életre sebeket szereztek, ha nem is testi de lelki sebeket. De egy reménytelen szerelmi történet is, és a film végi utolsó jelenet, amikor utoljára találkoznak, biztosan beleég az emlékezetünkbe, hiszen itt egy nagyon nehéz döntést kellett meghoznia az egyik félnek, ami az egész életükre kihatással lehet. Csányi Sándor itt tényleg rendkívüli, valódi és fájdalmas érzelmeket mutat nekünk. A rendező korábbi munkái, A berni követ és a Félvilág is magasra tették azt a képzeletbeli lécet, de úgy érzem ezzel a művével feltette az í-re a pontot Szász Attila, hiszen egy minden tekintetben komoly és nemzetközileg is abszolút vállalható filmet tett le az asztalra, amit illene minden magyar embernek látnia, a sok ostoba újkori vígjáték helyett, amiknek totál semmi hasznuk nincsen. Gera Marinának pedig ezúton is gratulálunk az abszolút megérdemelt Nemzetközi Emmy -díjhoz!

78 Örök tél  (2018)

dráma | romantikus | történelmi

Vajon egy olyan embertelen és kies világban, mint a lágereké kibontakozhat-e szerelem két olyan ember között, akiket odahaza várja a családja. És vajon ez a kötődés elengedő-e,... több»