NGN   2019.12.01 21:12

Legendás revolverhősök

A westernfilmek aranykora egyértelműen az 50-es, 60-as és 70-es évekre tehető, ekkor születtek a ma már igazán klasszikusnak számító művek. Utánozhatatlan hangulatuk volt, amit olyan színészek tettek felejthetetlenné, mint John Wayne, vagy akár Clint Eastwood. A filmbeli stílusjegyek sokat változtak az évtizedek alatt, de mindig megmaradt a fő mozgatórugó, a jó cowboyok a rossz cowboyok ellen, revolverek a winchesterek ellen, és az elmaradhatatlan végső leszámolás. Itt most Wyatt Earp, a legendás békebíró életének egy szeletét ismerhetjük meg George P. Cosmatos rendezésében.

Igazi sztárparádé a film, Kurt Russel és Val Kilmer mellett még láthatjuk Bill Paxtont, Michael Biehnt, de még Charlton Heston is felbukkan. De ennyi sok jó színész mellett vajon jól sikerült-e a Tombstone lényegét megragadni? A válasz egyértelműen igen, a film remekül adja vissza a kor hangulatát, a látvány, a díszletek mind elsőrangúak. Egy jó westernnél fontos, hogy ne papírmasé figurákkal álljon elő, és itt a színészeknek köszönhetően valódi hús-vér karakterek töltik meg a több mint kétórányi játékidőt.

Legendás revolverhősök

A jók nem feltétlenül makultátlanok, igaz ez Wyatt Earpre is, hiszen képes gondolkodás nélkül golyót repíteni a rosszakarója fejébe, pedig ő csak a békés élet reményében érkezett Tombstone-ba, de a sorsa itt is utoléri. Doc Holliday sem az a hétköznapi jófiú, hiszen szerencsejátékos és alkoholista, de mégis kiáll a jó ügy mellett, főleg, ha lehetősége van, és megcsillogtathatja zseniális fegyverforgató tudományát. Véres és kegyetlen leszámolásoknak lehetünk szemtanúi, a film nem a kisebb korosztály számára készült, hanem egy igazi, felnőtteknek szóló western.

Mivel a cselekmény nagy része valóban megtörtént eseményeket dolgoz fel, így ez egy plusz ízt ad, hogy tudjuk, ezek az emberek valóban halomra lőtték egymást akkoriban, nem kímélve semmit és senkit. A műfajt nem újítja meg, de mégis képes annyit adni a film, hogy szépen besoroljon a klasszikus "vadnyugatos" alkotások mellé, köszönhetően a remek rendezésnek és operatőri munkának. A színészeket már fentebb méltattam, de azt érdemes tudni, hogy 1994-ben Val Kilmer jelölést is kapott az MTV díjátadón, két kategóriában is, és habár nem nyert, de ez mégis mutatja, mennyire kiválóan alakította a tüdőbeteg Holliday-t.

akció | dráma | életrajzi | romantikus | történelmi | western

Dodge City megtisztítása után Wyett Earp (Kurt Russell) a nyugalom és a biztos megélhetés reményében Tombstone városába költözik Arizónába. Itt találkozik fivéreivel, és... több»