NGN   2019.12.06 22:12

Utazás Dickens koponyája körül

Charles Dickens-ről és leghíresebb regényének megszületéséről szól a film. A karácsonyi ének volt, ami kihúzta a válságból, és a leghíresebb és legtöbbet eladott mű írójává tette őt. De ehhez egy igen komoly önértékelési utat kellett bejárnia, ami a filmben meg is mutatkozik. Az apjával való kapcsolata is sokban befolyásolta az írást, főleg azért, mert nem tudott igazán nyitni az ő irányába, és sokszor elutasítóan viselkedett vele . Ezért egyre inkább kezdett Ebenezer Scrooge-hoz hasonlítani, a regénye főszereplőjéhez, akit ő maga alkotott meg.

Dickens szinte együtt utazik a saját karaktereivel, folyton ott van mellette Scrooge, a karácsony szellemei és a többi szereplő. Az tetszett leginkább, hogy valóban láthatjuk azt az alkotói folyamatot, amiből megszületik majd a klasszikus történet. Rengeteg mindent a saját életéből merített, karaktereket, neveket és a jellemeket is, amiket beépített úgymond a saját szereplőibe. Láthatjuk még a családi életét, amiben fontos szerepet játszanak a gyerekei és a szülei is. Dickens egy nagyon életvidám emberként van bemutatva, akit képes a saját fantáziája rabul ejteni, és már-már az őrület szélén táncol, hogy találjon végre egy méltó befejezést a könyvéhez.

Utazás Dickens koponyája körül

Dan Stevens jó választás volt a szerepre, igazán beleéli magát a különc író bőrébe. Cristopher Plummer, akit Scrooge szerepében láthatunk, inkább Dickens nemezise, vagyis mondhatnánk sötétebb énje, aki próbálja őt a rosszra sarkallni. Kettejük harcáról is szól a film, hogy ki kerekedik felül a végén a másikon. De aki ismeri a történetet, az tudja, hogy itt csakis a jó győzhet végül, hiszen ez egy karácsonyi történet. Jonathan Pryce is említésre méltó, aki az édesapát játssza, bohókás és tüneményes alakításával igazán szeretnivaló.

A film egy percre sem válik unalmassá, a díszletek nagyon hozzák a kor hangulatát és úgy, ahogy van, pont beleillik egy karácsony esti mozizásba. Lényegében mindegy, hogy ezt, vagy a karácsonyi ének valamelyik filmes feldolgozását nézzük meg, mert eme alkotás ugyanazt a színvonalat képviseli. A szeretetről, a kemény szívek meglágyításáról, az önzetlenségről szól a történet.

dráma | életrajzi | vígjáték

Charles Dickens egy fergeteges kaland során alkotta meg egyik legismertebb művének, a Karácsonyi ének fő alakját, Ebenezer Scrooge-ot. Ezt a kalandot pedig mi is átélhetjük a... több»