NGN   2020.05.05 19:05

Oscar-díjas bosszúállás az amerikai vadonban

Talán abban mindannyian egyetértünk, hogy megérdemelte Leonardo DiCaprio azt a díjat Hugh Glass megformálásáért. Ez egy embert próbáló feladat volt számára, és már amúgy is régóta érett neki az elismerés ezen formája. Mindent beleadott, ez minden jeleneten meglátszik, amiben szerepel. Egy medvetámadást túlélni nem kis dolog, és persze hajszál híján, de életben maradt, amihez persze a bosszú is nagyban hozzásegítette, hiszen a szeme előtt ölték meg a fiát, így nem is volt kérdéses, hogy ha még elvágott torokkal, szétmarcangolt testtel is, de át kell kelnie a kietlen és vad tájakon, ahol még az ellenséges indián törzsek is nehezítik a dolgát.

Alejandro González Iňárritu a regényhez képest hozzátett egy-két dolgot, mint például az apa-fia kapcsolat, de erre szükség volt a még nagyobb drámai hatás elérése miatt (a könyvben csak simán magára hagyták a magatehetetlen Glasst), így ez nem róható fel hibának, hiszen még mélyebb érzelmeket tudott felszabadítani a karakterből, és mi, nézők jobban átérezzük a bosszúvágyát.

Oscar-díjas bosszúállás az amerikai vadonban

A medvetámadás valóban húsbavágó, szinte érezzük, ahogyan a pengeéles karmok felszaggatják a pórul járt Glass testét, és eközben még az sem tűnik fel, hogy a maci CGI, mert annyira jól sikerült a jelenet. Szóval ez mindenképpen csillagos ötös az alkotóknak.

Tom Hardy alakítja John Fitzgeraldot, aki most a rosszfiú a filmben, de annyira fantasztikus a játéka, hogy képtelenség utálni az önző és velejéig romlott prémvadászt. Nagyon jól áll neki ez a negatív figura, és a direktor a drámaibb hatás miatt az ő sorsát is megvariálta a végén a regényhez képest. Mindketten azonos szinten vannak jelen a filmben DiCaprioval karöltve, így én a legjobb férfi mellékszereplő díját biztosan neki ítéltem volna, de azt sajnos elhalászták előle.

Csodálatos képi világa van a mozinak, amiért Emmanuel Lubezki a felelős, de meg is kapta az érte járó elismerést az Oscaron. Lassan hömpölyög a film, de minden perce varázslatos, és legalább megtanuljuk azt is, mennyire kegyetlen világ volt a prémvadászoké az 1800-as évek vad Amerikájában. A melankólikus filmzene csak rátesz egy lapáttal, az így sem vidám történet a főhős magányát és kilátástalanságát tökéletesen visszaadja a dallamok által.

Összegezvén a látottakat egy nagyon komoly és súlyos filmmel van dolgunk, és talán sokaknak nehezen befogadható, de akit elkap a hangulata, azt nem ereszti egy jó ideig. Ajánlott (de nem szükséges a film megértéséhez) a könyv elolvasása, amiben még többet megtudhatunk Hugh Glass életéről és a filmbeli események utáni sorsáról.

85 A visszatérő  (2015)

akció | dráma | életrajzi | kaland | western

Hugh Glass 1822-ben nyugat felé veszi az irányt, hogy Andrew Henry kapitány szolgálatában szőrmét gyűjtsön. A férfit egy napon megtámadja egy medve, és bár Hugh csodával... több»