NGN   2020.05.31 17:05

Sok évvel az első rész után itt a folytatás. De megérte ennyit várni rá?

A Tigris és sárkány sikere elvitathatatlan a mai napig. Ang Lee filmje számtalan díjat zsebelt be, és kritikailag is győzedelmeskedett. Művészi harcok, érzelmes dialógusok és drámai jelenetek csodálatos filmzenével megtámogatva. Egy újabb epizód elkészülése már régóta lógott a levegőben, és bő 16 évet kellett várnia rá a rajongóknak. De megérkezett, és a rendezés már nem Ang Lee, hanem Woo-Ping Yuen kezében landolt.

A direktorcsere hatása érezhető, mert sajnos minden, ami az első rész volt, az a második sajnos nem. A főszerepre sikerült megnyerni ismét Michelle Yeoh-t, aki Yu Shu Lient alakítja. Újból a Zöld Végzet nevű kard körül történnek az események, ismét el akarják lopni a gazemberek, és ebből kifolyólag ismét sok-sok csatát láthatunk majd. Ismerős, ugye?

Sok évvel az első rész után itt a folytatás. De megérte ennyit várni rá?

Csatlakozik a színészgárdához Donnie Yen is, akinek a karaktere sok kérdésre ad választ az első részben történtek után, például, hogy miért nem teljesült be Yu Shu Lien és Li Mu Bai szerelme sohasem. Igen, ez egy ilyen megmagyarázós epizód lett, amiben megpróbálja a forgatókönyv kitölteni (szerintem teljesen feleslegesen) az első epizód fekete lyukait. Negatív karakterként Jason Scott Lee-t üdvözölhetjük, hogy legyen ismét ellenlábas; az ő szerepe is eléggé szürkére sikeredett, de ez ismét a forgatókönyv hibája.

Talán a legnagyobb baj az, hogy sokat akar az első részből meríteni, de legtöbb esetben ez csak egy halovány utánérzés és erőtlen próbálkozás lesz. Értem én a szándékot a direktor részéről, és abszolút tiszteletreméltó, de tisztán érződik, hogy ezt a folytatást nagyon görcsösen és izzadságszagúan próbálta levezényelni. Nagy volt rajta a nyomás, hiszen egy tonnányi díjjal és elismeréssel felvértezett filmnek második részt csinálni – olyat, ami jó is –, az bizony bárkinek egy nagyjából lehetetlen küldetés. Bele is tört a bicskája, ezt lássuk be.

A szereplők kínosan toporognak két akciójelenet között, maguk sem értik, mi szükség volt erre, de ha már itt vannak, hát megpróbálják a legjobbat kihozni magukból, ezt persze a "csodálatos" forgatókönyv igen szűkös keretek közé szorítja számukra. Zeneileg sem közelíti meg a klasszikus első felvonást – ami Oscar-díjas volt –, de egy-két kellemesebb dallam azért felcsendül, emlékeztetve a régi szép időkre.

A Tigris és sárkány egy vuhszia gyöngyszem, de itt csak nyomokban fedezhetők fel a műfaj sajátosságai. Repkedő harcosok vannak, művészien megkomponált harcjelenetek is akadnak, de nem annyira látványosak most sajnos, mint anno. Chow Yun-Fat és Michelle Yeoh között működött a kémia, és ez adta a sava-borsát a filmnek, azonban most Donnie Yen (pedig kiváló színész) nem tud a nyomába érni a párosnak, és csak kínlódnak Michelle Yeoh-val. Kár, ez is egy kihagyott ziccer.

Végeredményben azt tudom mondani, hogy így ebben a formában egy igen nagy csalódás eme epizód, és talán intő példája annak, hogy néha a nagy klasszikusokat jobb békén hagyni, és nem folytatgatni, mert csúnya arcraesés lehet a vége. Egy jobb (sokkal jobb) forgatókönyv valószínűleg többet segített volna, és a karaktereket is jóval színesebbre kellett volna megírni. De mindig ott van az a volna...

akció | dráma | fantasy | kaland

Egy történet az elveszett és friss szerelemről, egy legendás kardról és a megváltás utolsó lehetőségéről. Yu Shien-Lien visszatér önkéntes száműzetéséből, amikor egy... több»