NGN   2020.06.05 22:06

Görög mitológiába oltott hollywoodi kliséhalmaz

Ismét egy remake, és ismét egy sajnálatosan kihagyott ziccer. Az 1981-es Titánok harca egy nagyon szerethető és – akkori mércével mérve – látványos fantasy kalandfilm volt. De mi már jól tudjuk, hogyan is működik az álomgyár gépezete manapság, és azt is sejtjük, hogy előbb-utóbb minden klasszikust utolér az "újrázási" láz.

Közel 30 év kellett, hogy ezt a történetet is újból leporolják, és gondos kezek nyomán ismét egy új "legenda" születhessen. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a dolog nem igazán sikerült, legalábbis nem úgy, ahogyan azt a kezeiket dörzsölő producerek várták. Louis Leterrier kapta a stafétabotot és a lehetőséget, hogy valami értékelhetőt tegyen le az asztalra. Volt már némi gyakorlata a CGI mozik terén, hiszen a Hihetetlen Hulkot is neki köszönhetjük, így talán némi bizakodásra adott okot a személye és tehetsége.

Görög mitológiába oltott hollywoodi kliséhalmaz

A történet szerint Perszeusz (Sam Worthington) elveszíti a családját egy, az emberek és Hádész (Ralph Fiennes) között dúló csatában, minek következtében bosszút esküszik az alvilág istene ellen. Hamarosan kiderül azonban, hogy az igazi apja Zeusz (Liam Neeson), akinek az ereje fogyóban van, mert az emberek már nem imádkoznak hozzá, így Hádész segítségével a pórnépre ereszti a hatalmas Krákent, hogy az majd jól megleckézteti őket, és helyreáll a rend az Olümposzon.

Perszeusz azonban beleköp abba a bizonyos levesbe, és egy kisebb csapat élén felkerekedik, hogy megtalálja a módját a Titán legyőzésére. Sok-sok kalandon és veszélyen kell keresztül verekedniük magukat, hogy végül elérhessék a céljukat.

A csipet csapatban megtalálhatjuk még Gemma Artertont és Mads Mikkelsent is, de nekik csak a mellékszerep jut. De így van ezzel Luke Evans vagy Danny Huston is, akik Zeusz csapatát erősítik, de a jelenlétük teljesen felesleges a történet és a cselekmény szempontjából, pedig eme kiváló színészek sokkal többet érdemeltek volna. Töltelékkarakterek na, mondjuk ki! És elég sok ilyen karaktert mozgat a film, de még a főszereplőt játszó Sam Worthington is eléggé egydimenziós figura, az a tipikus jött, látott és végül győzött, de persze elnyeri közben a szíve hölgyének kezét is, hogy tuti legyen a hepi end.

Ami a régi Titánok harcában benne volt – a szív és a lélek –, azt itt teljesen feláldozták a látvány oltárán. Néhol bántó a CGI, de néhol egészen pofás, például a Kráken megjelenésénél. A harcjelenetek között gyengére sikeredett dialógusok és közepes színészi játékok jellemzik a mozit. Gemma Arterton kimondottan szürke és unalmas, a két színészzseni, Ralph Fiennes és Liam Neeson azok, akik tényleg próbálnak valami életet lehelni a megírt karakterekbe. Ezért nagy köszönet nekik, de igazából ők sem tudják megmenteni a filmet a középszerűségtől. Kár, pedig a kiváló mitológiai háttér egy remek lehetőség lett volna valami sokkal nagyobbra és érettebbre, de ott Hollywoodban úgy gondolták, hogy nekünk, a popcorn majszoló közönségnek nem kell ezt túlmagyarázni, csak kapcsoljuk ki az agyunkat, és nézzük, azután tegyük túl magunkat rajta, és felejtsük el. Nos, ha ők mondják...

76 A titánok harca  (2010)

akció | fantasy | kaland

Perszeusz (Sam Worthington) reménytelen küzedelembe kezd Hádésszal (Ralph Fiennes), és mivel nincs vesztenivalója, bárkit maga mellé vesz, aki harcolni tud az Alvilág ura ellen.... több»