Jackynee   2020.06.29 18:06

Veszély

Még DVD kiadásként néztem meg a filmet fiatalabb koromban. Mindig is vonzottak a sci-fi érát élő filmek, így ez is elsőre megtetszett. Nem is tudom, mi fogott meg, így később visszanézve már sajnos látni a hibákat, értelmetlenségeket. Attól függetlenül szerintem a maga korában teljesen megállta a helyét.

Egyértelmű, hogy a film húzó figurája Bruce Willis, aki a nagyot kaszáló Die Hard-trilógia után nagyon kelendő volt. Sajnos észrevehető párhuzamot hoz létre a két film között, egy amolyan remake-nek látszik, mivel vannak konkrét jelenetek. Ha nem tudnám, melyik filmet nézem, összekeverném a Die Hard szériával.

Veszély

Milla Jovovich a későbbi szerepléseihez képest nagyon jól játszik. A Zorgot játszó színész inkább nézett ki nevetségesen, mint félelmetesnek. Nem adtak neki akkora szerepet a filmben, ő inkább a kötelező talpnyaló, aki kirúgásokkal gonoszkodik, de közben hízeleg a "nagy úrnak".

Sci-fi elemeket mérsékelten mutat, például a városok környezete látványos. Viszont a szokásos megrögzött gondolkodás látszik az idegen lényeken, mind emberszerű és a nyitó faj kivételével mindet humanoid fajokkal cserélik ki.

A történet sem egy eget rengető valami. Mint azt korábban írtam, nagy a párhuzam a Die Hard filmekkel, így kapunk egy Bruce-féle egyszemélyes hadsereg érát, és hozzá a világot fenyegető veszélyt.

Jó a film? Már akinek. Lehet ajánlani? Persze, hogy lehet. Mégis miért? Mert korához képest hoz annyi élményt, amit egy mai akciófilm csak álmodni tudna. Mégis csak egy 1997-as darab, egyszer mindenképpen megéri megnézni.

84 Az ötödik elem  (1997)

akció | kaland | sci-fi

Ötezer évenként veszélybe kerül az Élet. Ekkor nyílik meg egy kapu az univerzum és a Gonosz között. A megmenekülés kulcsa a rejtélyes ötödik elem, ami a tűz, a víz, a... több»