NGN   2020.07.07 23:07

Peter Jackson vérfürdője

Peter Jackson harmadik nagyjátékfilmje igazi horror-komédia csemege. Emlékszem, még gyerekkoromban láttam először a megboldogult VHS-en, de akkor még álmatlan éjszakákat okozott, mintsem felhőtlen élvezetet. Ma már ez másképpen van, az ember felnőtt fejjel jobban tudja értékelni és a helyén kezelni az efféle műveket.

A Gyűrűk Ura trilógia rendezője mindig is az egyéni stílusáról, vizuális látásmódjáról volt ismert, de ennél a filmnél valami eszméletlen módon szabadjára engedte a benne lakozó pajzán és horrorrajongó énjét. Lássuk, mi is történik ebben a belső szervektől, leszakadt testrészektől és literszámra ömlő művértől átitatott filmecskében!

Peter Jackson vérfürdője

Megismerjük ugyebár Lionelt (Timothy Balme), a rendkívül gyámoltalan és ügyefogyott srácot, aki egy jómódú családból származik, és a mamájával él kettesben egy hatalmas házban. A mama óvja mindentől és mindenkitől, leginkább azért, mert házicselédnek tartja a gyermekét, és nem engedheti meg, hogy bárki is elszakítsa tőle az egyetlenét. Itt jön a képbe Maria, aki egy jóslatnak köszönhetően élete férfijára akad Lionel személyében, ezért mindent meg is tesz, hogy közelebb kerülhessen hozzá.

Az első randevú az állatkertben a végzetes események sorozatának első felvonása, ahol is a féltékeny mama – settenkedve, lopakodva – a frissen befogott, rendkívül agresszív, szumátrai patkánymajom ketrecénél elszenvedi az állat harapását. A mama nincs túl jó állapotban, hiszen hamarosan elkezd darabjaira hullani, de Lionelnek tartania kell a látszatot az érkező vendégek előtt, ezért ha kell, pillanatragasztót használ a "hibák" elfedésére. Az irányítás azonban hamarosan kicsúszik a kezei közül, így egyre többen esnek áldozatul a szegény öreg hölgy étvágyának. És mint a legtöbb filmben, bizony a harapás tovább fertőz, így nem nehéz kitalálni, hogy főhősünknek hamarosan egy kisebb hadsereggel kell szembenéznie a házában, természetesen Maria segítségével.

Elkezdődik tehát az aprítás, ami egy igazi vizuális orgia az erre éhezőknek. Peter Jackson fekete humorát minden mennyiségben beveti, lesznek itt szeretkező zombik – és persze zombibaba –, vagy a belső bélrendszerrel való hadakozás, majd előkerül a legendás fűnyíró is, ami egy kiváló eszköznek tűnik a vendégek végső nyugalomra térítésének ügyében.

Mai szemmel nézve is helytállnak a maszkok, a szakemberek rettentő jó munkát végeztek ezen a téren, minimum egy Oscart már ez is megérdemelt volna anno. A mamával való végső bossfight is zseniális lett, a vizuális effektek ha kicsit meg is koptak, de szerintem ez adja meg az "ízét" a filmnek. Ritka az ilyen minőségű horror-komédia, de ez köszönhető a kiváló rendezőnek és csapatának, akik olyan szintű brutalitást vittek a vászonra, amit nagyon kevesen tudnak csak véghezvinni. A gyenge gyomorral rendelkező nézők azért kerüljék el! Én szóltam.

82 Hullajó!  (1992)

horror | vígjáték

Egy majom harapásának köszönhetően elszabadulnak a húsevő zombik Új-Zélandon. Egyedül Lionel képes szembeszállni velük, akinek házsártos anyja is a zombikórt terjesztő... több»