Jackynee   2020.07.11 12:07

A megtépázott Föld eposza

Nem gondoltam volna, hogy egy főleg tinidráma-sorozat ennyire be fog szippantani. Engem már maga a hangulata megfogott, egy hatalmas nukleáris katasztrófa után 97 évvel vagyunk, a népesség megmaradt tagjai már csak egy Bárka nevű űrállomáson élnek, ami a Föld körül keringő űrállomások összekapcsolódásából jött létre. 100 fiatalt bűnöző tinédzsert küldenek le, hogy leteszteljék a bolygó élhetőségét. Az első epizódoknak is megvan a maga varázsa, itt látszik meg, hogy a képzetlen fiatal korosztályt nem igazán érdekli semmi a szórakozáson kívül. Az első sokk, amikor kiderül, hogy a gyönyörű bolygó mégsem az az álom, aminek képzelték, és kerülnek új változók a képbe; itt vált tempót a sorozat.

A történet sokáig több szálon fut a Bárkán és lent a Földön. Maga a bűnözés is egy érdekes kérdéskör egy űrállomáson, mert hely és készletek hiányában az egyetlen büntetés a kirepítés a légzsilipen, azaz a halál. A fiatalokat etikai okokból nem repíthetik ki, csak egy bizonyos kor betöltése után. A drámát és nehézségeket folyamatosan adagolja a film, fenntartva a néző figyelmét. A kezdeti történetet folyamatosan bővítik a múlt eseményeivel, és így válik a történet kerekké, a szereplő megítélése mássá. A sorozat próbál mindig valami újat mutatni, ha leküzdöttek valamit, talál egy újabb akadályt, viszont ezzel az a gond, hogy az elsőre ellőtt forma később kezd inkább statikussá, megszokottá válni. Nagy szerepet játszanak a zenék is, amik jó pillanatokban képesek aláfesteni és megalapozni a hangulatot. A karaktereket jól eltalálták, és fiatal színészekhez képest vannak egész jól játszók. Megtestesítik a felnőtté válás folyamatát, mert a könnyű élet után muszáj felelősséget vállalniuk mások és a többség érdekében.

A megtépázott Föld eposza

Egy sorozat esetében, főleg egy aktív esetében nehéz véleményt írni. A leírtakat főleg 1-5 évados periódusban értettem. Az 5. évad után egy esemény miatt kicsit elrugaszkodik az alapanyagtól, és beledob a mély vízbe. Nekem személy szerint nem annyira jön be. Itt volt egy alaphangulat, egy ismerős környezet, ennek hiányában az érdeklődésem lentebb apadt, de még így is élvezhető, de nem annyira, mint a korábbi évadok.

Aki belekezdene, mindenképpen ajánlom, igaz, nem egy Trónok harca, viszont ígéretes története, karakterei, környezete és egészen élvezetes, néha megbotránkoztató drámája miatt egyszerűen kihagyhatatlan. Ne ítéljük meg az első pár részről, mint írtam, a pörgősség később indul be!

89 A visszatérők  (2014)

dráma | misztikus | sci-fi

97 évvel a szörnyű nukleáris katasztrófa után, ami az emberiség tudomása szerint végzett a bolygó nagy részével, 100 fiatalt küldenek le a bolygóra az űrben keringő... több»