NGN   2020.07.13 00:07

Dönteni vagy nem dönteni?

A címéből lehet sejteni, hogy mi lesz a film sztorija, mennyire kell majd komolyan vennünk a látottakat. Egy romantikus vígjátékkal állunk szemben, és bizony nagyon megosztó, amit a rendező, Herczeg Attila elénk tár a bő másfél óra alatt. Lehet nagyon utálni, vagy csak simán felülhetünk a taplóság vonatra, ami leginkább Szabó Simon karakterének, Bögöcsnek az "érdeme", és ha elfogadjuk a film alpári poénjait és kliséit, akkor akár azt is észrevehetjük magunkon, hogy jól szórakozunk.

A sztori az osztálytalálkozóval kezdődik, ahol a film főhősei, Dani (Simon Kornél) és Gábor (Lengyel Tamás) éppen azt tárgyalják, hogy kinek melyik lány jött össze annak idején, amikor is betoppan a celeb státuszú Hajnal Tímea (Osvárt Andrea). Hamar egymásra találnak Danival, és mivel megvan a kémia kettejük között, a ruhatárban ki is fejtik egymás felé a vonzódásukat. Bögöcs azonban jókor van jó helyen, így gyorsan felveszi a telefonjával az eseményt. Természetesen a felvétel törlésének ára van, mégpedig az, hogy Dani hozzon össze egy "numerát" Bögöcsnek, naná hogy Timivel, hiszen mindig is róla álmodozott, ellenkező esetben Dani menyasszonya megnézheti a fantasztikus felvételt.

Dönteni vagy nem dönteni?

Kezdetét veszi a kalamajka, olyan tipikusan hollywoodi módra, sok-sok altesti poénnal és trágárkodással egybefűzve. És talán pont ez a gyenge pontja a mozinak, hogy nagyon-nagyon megpróbálja a tipikus amerikai vígjátékok poénjait átültetni a magyar valóságba, és ettől már nem lesz túl életszagú a végeredmény.

Minden humorosnak szánt jelenet ismerős lehet máshonnan, talán Bögöcs tapló-prosztó figurája az, aki egy kis színt visz a filmbe, de néha nála is túl van tolva a kreténség. Ez olykor már kínos, de legalább kap egy kis jellemfejlődést is, és "megvilágosodik" a végére. Dani a szépfiú, a tipikus hős a fehér lovon, a kötelező megmentő, aki egy klisés "esküvőelrontó" jelenettel azért elnyeri a királylány kezét. Szóval minden olyan mesebeli, és lerágott csont érzést kelt, tudjuk előre, mi lesz a vége, nem is számíthatunk fordulatokra, de egy ilyen műfajú filmnél nem is ez lenne a lényeg. Csak azok a bizonyos poénok nem mindenkinek fogják elérni az ingerküszöbét, de ezt nem a nézőknek kell felróni, hanem a gyenge forgatókönyvnek, ami tele van sablonokkal és újrafelhasznált ötletekkel.

A Megdönteni Hajnal Tímeát most nem emelte meg a magyar filmgyártás színvonalát, de láttunk már ennél sokkal rosszabb hazai mozit is. Hogy ez jót vagy rosszat jelent, ki-ki járjon utána a megnézésével.

vígjáték

Hajnal Tímeát mindenki meg akarja dönteni, aki meg nem, az szívesen cserélne vele, ugyanis mindene megvan. Sikeres fotómodell, egy dúsgazdag tévés személyiség csaja, röviden:... több»