2020.08.04 17:49 Artemisia Olvasottság: 178x
6

Csapatszellem

A DC-univerzum szuperhősei egy filmben. Nagy vállalkozás volt nagy kockázattal, a legfőbb kérdésnek pedig az tűnt, hogy ekkora egók és egyéniségek, mint Batman, Superman, Aquaman, Flash, vajon megférnek-e egy csapatban. De végül egészen más jellegű problémák merültek fel a filmmel kapcsolatban.

Már az előkészületekkor rengeteg rossz ómen merült fel, többek között rendezőváltás és játékidő csökkentés, amik mind rányomták a bélyegüket a végeredményre, vagyis a kész filmre. Kissé csapongó lett a cselekmény, és érezhetően hiányos, kényszeresen lerövidített. A történet az impozáns karakter- és színészgárda ellenére is túlontúl egyszerű: a "világok végzete" néven emlegetett hódító az egész galaxist le akarja igázni, amihez közel is jár, ezért Batman és Wonder Woman az emberiség utolsó reményeként egy csapatba igyekszik szervezni az összes ismert szuperhőst, hogy egyesített erővel szálljanak szembe Steppenwolffal és hordájával.

Csapatszellem

Ezen a területen pedig nagyon jól teljesít a film, ugyanis sok új és szép tanulsággal szolgál a csapatszellemről és összetartásról. Az akciójeleneteknek is szerves eleme a nagy egók összedolgozása, ami nemcsak látványos, de tartalommal is megtölti ezeket a jeleneteket. Azonban az akción kívül az átvezető jelenetek már nem működnek ilyen jól, sok a sótlan jelenet és párbeszéd, pl. a halott Superman feltámasztása, a komoly témához képest indokolatlan, infantilis viccelődés, vagy a már-már botrányosan elesett karakterek, mint Flash vagy Batman. Steppenwolf súlytalan, papírmasé főgonosz, akiről nehéz elképzelni, hogy valódi fenyegetést jelent az univerzumra, illetve a legyőzése is jelentéktelen a hosszú és súlyos felvezetéshez viszonyítva.

A film pozitív oldalát a lélek- és jellemrajzok, érzelmek képviselik, olyan, mintha az egész konfliktus a szereplők között, illetve a lelkükben játszódna le, pl. mintha az igazi bonyodalmat nem Steppenwolf támadása, hanem a Supermannel való találkozás jelentené, a megoldást pedig nem a "világok végzetének" legyőzése, hanem az jelentené, hogy Superman csatlakozik társaihoz, és helyreáll a kapcsolatuk.

Összességében a cselekmény átlagos, a lélektan jó; de mégis mindkettőt jóval alacsonyabb síkon műveli, mint a Batman vs. Superman.

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot... több»

6