NGN   2020.09.20 17:09

Disney futószalag-munka

Eléggé sok vihar volt az új Mulan körül, én ezekbe nem is szeretnék belemenni, csupán az érdekelne, hogy vajon Niki Caro (A bálnalovas, Menedék) mennyire gondolta komolyan a feldolgozást, mert a végeredményt tekintve úgy néz ki, félvállról vette ezt az egészet, sőt bizonyos dolgokat igen hanyagul kezelt a direktor hölgy.

Sokaknak egyből a rajzfilm jut eszébe, de ki kell ábrándítanom őket, itt bizony a Mulan legenda egy újabb verzióját láthatjuk, aminek nincs köze a varászlatos meséhez. Ha túltettük magunkat a csalódáson, próbáljuk meg egy teljesen önálló alkotásként kezelni a művet, egy látványos, ámde butácska kalandfilmként. A sztorin azért nem mertek nagyon változtatni, ott nagy meglepetések nem érnek bennünket.

Disney futószalag-munka

Böri Khan (Jason Scott Lee) és zsoldoshadserege menetel Kína felé, hogy elsöpörjön mindent és mindenkit, ezért a császár (Jet Li személyesen) utasítására minden család férfitagjának be kell állnia a hadseregbe, ahol fiúgyermek van, ott annak, ahol nincs, ott az apának kell teljesítenie a kötelességét. Zhounak (Tzi Ma) azonban két lánya van, így neki kell a sereggel tartani, azonban ő már idős és beteg, így egyértelmű, hogy nem fog hazatérni a családjához a háborúból.

Ám az egyik lányának, Mulannak rendkívüli harci képességei vannak, és mivel mindig is a harcosok életéről álmodozott, most lehetősége van, hogy titokban az apja segítségére siessen, így végül megszökik az apja kardjával, és ő megy el a csatába. Persze a kiképzőtáborban rejtegetnie kell a valódi mivoltát (nem lehetnek női katonák), így kissé elmélyített hanggal és sisakban még Tung parancsnok (Donnie Yen) sem fedezi fel, hogy valójában egy lány áll előtte. És talán ez az egyik furcsasága a filmnek, hiszen nem kell ahhoz tudósnak lenni, hogy az ember meg tudjon különböztetni egy férfit egy nőtől. Na de lendüljünk túl ezen az apró kis hibán, ne legyünk szőrszálhasogatók!

Yifei Liu mint Mulan kedvelhető karakter lett, ő legalábbis megpróbálta kihozni magából a maximumot, de az tény, hogy a forgatókönyv nem ad neki túl nagy teret, maximum annyi fejlődés történik nála, hogy megtanulja használni az erejét (a chi-t), de ettől függetlenül egy kedves és nagyon harcias lány, és tényleg viszi a hátán a filmet végig. Mondjuk néha már Neót megszégyenítő dolgokra is képes volt, amik nem feltétlenül tették valóságosabbá a filmet.

Ami külön pluszpont a rendezőnek, hogy vuhszia elemeket is emelt némelyik jelenetbe, így hiába amerikai a film, néha egészen ázsiainak érezhetjük – egészen a soron következő bugyuta dialógusig. Van még egy varázslónő is (vagy boszorkány), aki át tud változni egy madárrá, és az antagonista Böri Khan mellett áll, így a fantasy elemek is bekerültek a moziba, bár szerintem ezt simán kihagyhatták volna, nem veszítettünk volna vele sokat.

Tehát a végeredményt tekintve egy futószalag-munka lett a Mulan, amiben a Disneynek nem lesz köszönete. Kevés szív és lélek van benne, az rendben van, hogy a harcjelenetek látványosak, de láttunk már ilyet más filmekben is, tehát semmi sem hat újszerűen itt sajnos. Sablonos főgonosz és ezerszer elhasznált panelek, amik miatt egy nagyon közepes és felejthető alkotás lett a Mulan 2020-as verziója. Kár érte, mert megvolt benne a lehetőség, hogy az év nagy durranása legyen, de ez így csak egy apró pukkanás, amely hamar elcsendesül.

72 Mulan  (2020)

akció | családi | dráma | kaland

Miután a kínai császár egy olyan rendeletet bocsát ki, melynek értemében családonként egy férfinek be kell lépnie a Kínai Császári Hadseregbe, hogy megvédje az országot a... több»

Rendező: Niki Caro
Forgatókönyvíró: Rick Jaffa, Amanda Silver
Szereplők: Jet Li, Donnie Yen, Jason Scott Lee, Hoon Lee, Gong Li