Nagy Gábor   2020.09.23 04:09

Érzelemgazdag és realisztikus feldolgozás

Az új Mulan-mozi csalódást keltő volt számomra, ezért gondoltam, előveszem a 2009-es verziót, hogy kicsit kivesézzem, és azt kell mondjam, sokkal többet kaptam, mint az ideitől – legalábbis érzelmileg és tartalmilag biztosan.

Jingle Ma filmjének sztorija nagyjából ugyanazt adja, mint amit már láthattunk korábban, Mulan (Zhao Wei) idős édesapja helyett vonul be a seregbe, hogy felvegye a harcot a nomád egyesített törzsekből álló Rouran harcosok ellen. Természetesen a realitás talaján állva itt sincsen Mushu, sem semmilyen fantasy megoldás, ezért már jobban tetszett, hogy egy sokkal valóságosabb és hihetőbb Mulant kaptunk, akinek megvannak a gyengeségei, és nem rest a pohár fenekére nézni, amikor már kilátástalannak érzi a helyzetet.

Érzelemgazdag és realisztikus feldolgozás

Egyik jó barátja már a történet elején felfedezi, hogy a lány beállt melléjük a seregbe, így nem az a szituáció van, mint a 2020-as verzióban, hogy senkinek sem esik le a tantusz a katona nemét illetően. Ott az nagyon furán hatott, és már-már nevetségesnek is tűnt, hogy ennyire vakok körülötte az emberek. Mulan nagyon hamar felverekedi magát a ranglétrán, és bizony hadvezér lesz belőle, de ez komoly felelősséggel is jár, amit nem minden esetben tud kezelni, hiszen ebben még nem volt tapasztalata.

A film jobban koncentrál a lelki vívódásaira, így előtérbe kerül a dráma, és bizony egyáltalán nem tartalmaz humoros elemeket az alkotás. Ez egy kőkemény háborús dráma. Az tény, hogy ezzel a hatással jobban kidomborítja a legendát, mintha csupa giccsbe és színkavalkádba csomagolták volna. A film szinte végig szürke képekkel dominál, a harci jelenetek is véresre sikerültek, így a kisebb korosztály ne próbálkozzon vele, mert ez nem nekik készült, nyilvánvalóan a rendező a felnőtteket célozta meg inkább, ami nem is baj, mert legalább elmondhatjuk, hogy nekünk is készült egy kellemes kis háborús Mulan-mozi. Szerelmi szál is található benne természetesen, bár ez lett a legkevésbé kidolgozva, olyan nagy szükségét nem is éreztem ennek, így talán erősebb maradt a drámai része a filmnek.

Szerencsére ez egy abszolút kínai verzió, és nem amerikai, így sokkal autentikusabbra sikerült az idei feldolgozásnál; mind hangulatilag, mind látványban jobban eltalálták, még úgy is, hogy nem a CGI-ra támaszkodik, így sokkal hitelesebb lett az egész. Ezen a filmen érződik a törődés, van benne szív- és érzelem, amit az új Mulanból abszolút hiányoltam. Azt azért még érdemes tudni, hogy több ázsiai fesztiválon is jelölést kapott az alkotás, és 2010-ben Zhao Wei bizony díjat is vehetett át Mulan megformálásáért a Changchun Filmfesztiválon.

77 Mulan  (2009)

dráma | kaland | romantikus

Az északi Wei-korszakban volt egy Mulan nevű kislány, aki egyedül élt az apjával. Hua Hu hatására Mulan titokban harcművészetet és katonai stratégiát tanult. Felnőve a fiatal... több»

Rendező: Jingle Ma, Wei Dong
Forgatókönyvíró: Jingle Ma, Ting Zhang
Szereplők: Zhao Wei, Xu Jiao, Jaycee Chan, Chen Kun, Yu Rong-Guang