NGN   2020.09.30 23:09

Nikita visszatért! Vagy mégsem?

Luc Besson megteheti, hogy azt rendez, amit akar. Megteheti, hogy sci-fit vagy animációs filmet, esetleg akció-thrillert alkosson, igazság szerint nem számít, hiszen tett ő már eleget le arra a bizonyos asztalra. Sok klasszikus mozi van már a háta mögött, igaz, a legutóbbiak inkább középszerűek, mintsem emlékezetes darabok, de én mindig adok neki egy újabb esélyt, hogy na, most biztosan valami maradandót alkot megint, amit még évekkel később is emlegetni fogunk.

A Valerian és az ezer bolygó városa nem lett volna rossz mozi, ha a castingolás nem megy félre egy kicsit, és teszi totálisan sekélyessé és unalmassá az egészet. Besson most azonban úgy érezhette, hogy megérett az idő, hogy újra leforgasson egy Nikitát; ezzel nem is lenne baj, hiszen szeretünk nosztalgiázni, és régi filmeket újabb verzióban megtekinteni, de sajnos itt is felütötte a fejét az a fránya középszer, amiből manapság nem tud kivergődni kedvenc direktorunk. Mondanám, hogy megvAnnak a filmben a tipikus stílusjegyek, de egyáltalán nem éreztem azt, hogy most egy Luc Besson mozit nézek, tényleg csak annyi járt a fejemben, hogy valaki szemtelen módon lekoppintotta a Nikitát, csak kevesebb szívvel és ötlettel tudott dolgozni.

Nikita visszatért! Vagy mégsem?

A sztori annyi, hogy Annát (Sasha Luss) beszervezi a KGB-hez Alex Tchenkov (Luke Evans). Piszkosul gyorsan beletanul a szakmájába, és válik az ügynökség legtökéletesebb gyilkológépéve. A lányra azonban felfigyel a CIA is, akiknek azonban saját terveik vAnnak vele, így megkezdődik a szövevényes ide-oda beszerveződés átverésekkel és macska-egér harcokkal. Néha már kaotikusnak tűnik a sok csavar, de azért a végére összeáll a kép, és rájövünk, hogy igazából elvesztegettünk az életünkből közel két órát, mert semmi olyan nem történik, amit ne láthattunk volna már más filmekben.

A harcjelenetek jól néznek ki, és kellőképpen brutálisak, de ez minden, amire talán emlékezni fogunk, ha átestünk a film megtekintésén. Sasha Lussra nem lehet panasz, mert jól játszik, bár nincs igazi mélysége a karakterének, hiszen azonkívül, hogy szabadságra vágyik, igazából neki tökmindegy, hogy éppen melyik oldalon áll, hogy éppen kit árul el, így a végére nekünk is mindegy lesz a játszma végkimenetele. Színésztársai is megmaradtak takarékláng szinten, mind Luke Evans, mind Cillian Murphy csak egy erős közepest kap tőlem.

Azt, hogy Besson a régebbi filmjeiből ollózta össze a forgatókönyvet, kár lenne letagadni, aki ismeri egy kicsit is a munkásságát, az látni fogja a hasonlóságokat, de nézzük el neki, talán csak megpróbálta az Annával újra felfedezni önmagát, még ha kevesebb sikerrel is. Nem kell nagyon haragudni rá – én sem teszem –, de talán legközelebb egy kicsit eredetibb sztorival kellene előállnia, és akkor újra a régi fényében ragyoghatna az amúgy zseniális rendező.

72 Anna  (2019)

akció | thriller

Anna Poliatova egy kiismerhetetlen ezerarcú nő, aki mindenkit megtéveszt. Vadítóan csábos, éles elméjű, legfőbb ismérve azonban a kegyetlen brutalitás. Képes kaméleonként... több»

Rendező: Luc Besson
Forgatókönyvíró: Luc Besson
Szereplők: Helen Mirren, Cillian Murphy, Luke Evans, Sasha Luss, Andrew Howard