2020.10.15 19:01 Artemisia Olvasottság: 199x
6

Ősi legenda

A Mulan adaptációja az a Disney élőszereplős remake, mely a legmesszebbre rugaszkodott a rajzfilmes gyökerektől. Niki Caro több ponton is drasztikus változtatásokat tett, melyek igencsak jót tettek a filmnek, és a bájos Disney-mese helyett egy meglepően komoly, jóval sötétebb hangvételű, az elődjénél sokkal felnőttesebb történetet tett le az asztalra. Ezalatt pedig nemcsak a dalok és a könnyed humort szolgáltató mellékszereplők elhagyása értendő. Természetesen ez is csiszol a film stílusán, de Niki Caro ennél sokkal alaposabb munkát végzett.

Az első igazán szembetűnő változtatás, amit a film eszközöl, az, hogy erőteljesen bevonja a természetfelettit. Mulan harci képességeit a csi rendkívüli működésével magyarázza, ugyanakkor az egyik legfontosabb momentumként nem kezeli egyetemlegesen és magától értetődően a jó győzelmét a gonosz felett. A legkarizmatikusabb új karakterként megjelenik Bori Khan szövetségese, a hatalmas alakváltó boszorkány, Hszien Lang, aki Mulan ellenképe, ugyanakkor a korlátlan hatalom ígéretével, a sötét oldal csábításával is kecsegteti Mulant, hiszen mindkettejük története ugyanúgy kezdődött.

Ősi legenda

A film modernebb konklúziója pedig az, hogy bár Mulan képességei kivételesek, mégis a szívében kell döntést hoznia, hogy a jó vagy a gonosz szolgálatába állítja-e azokat. Üzenetében az eddigi Disney-adaptációkkal szemben újat tudott mutatni, és egészen más perspektívából tudta láttatni az ismert klasszikust. A látványvilága is bámulatosan szép, noha sötétebb tónust vittek a teljes képi világba, ez is igazodik a komolyabb hangvételhez. A sokat vitatott csatajelenetek, bár rövidek, mégis működnek. Egyrészt mert nagyon olajozott a film cselekményvezetése, másrészt, mert egészen fotorealisztikusak. Egy-egy csatajelenet annyira aprólékos, hogy szinte kézzelfogható a csata, érezhető a páncélok fémes súrlódása, a felvert por és a vér szaga a levegőben.

A színészi alakítások is nagyon jók, a fénypont egyértelműen a Mulant alakító Liu Yifei, de a többiek is hozzák az elvárható szintet a karaktereik keretei között. A főcímdal Christina Aguilera előadásában pedig kárpótol a kimaradt betétdalokért.

70 Mulan  (2020)

akció | családi | dráma | kaland

Miután a kínai császár egy olyan rendeletet bocsát ki, melynek értemében családonként egy férfinek be kell lépnie a Kínai Császári Hadseregbe, hogy megvédje az országot a... több»

6