NGN   2020.10.20 21:10

Az ismert történeten túl

Drakula gróf történetét talán senkinek nem kell bemutatni, így némileg frissítően hathat, hogy egy másik történetet kapunk, ami közelebb áll Vlad Tepes eredettörténetéhez, persze csak addig a pontig, hogy a török seregben szolgált és vált híres-hírhedt kegyetlen mészárossá, ha lehet hinni a történészeknek.

A dolgok akkor kezdenek elfajulni, amikor a török fejedelem fia, Mehmed (Dominic Cooper) igényt tart Vlad fiára is, hogy mellette nevelkedjen fel. Több sem kell hősünknek, levágja a követeket, így biztossá válik a törökök bosszúja, akik jócskán számfölényben vannak az erdélyiekkel szemben. Azonban egy sötét és gonosz lény lakozik fent a hegyen a barlangban, aki csak erre a pillanatra várt, és pusztító erővel ruházza fel Tepest, aki ezáltal válik ama bizonyos legendává, még ha nem is ebben a formában tálalta nekünk annak idején Bram Stoker a könyvében. De jobb is így, hiszen az ő történetét már feldolgozták számtalan filmben, tehát az újdonság varázsával hat a sztori még a legrátermettebb Drakula rajongóknak is.

Az ismert történeten túl

Luke Evans nem volt rossz választás a szerepre, de sajnos a forgatókönyv nem adott neki elég teret, hogy jobban kibontogathassa a karakterét. Ő hősiesen megteszi, amit kell, inkább a halált és az elkárhozást választja, hogy mentse a népét és a családját, ami kissé szokatlan, hiszen a történetben kitérnek rá, hogy ártatlan emberek százait húzatta karóba, de ez egyáltalán nem jön át, inkább egy szeretni való családapa, aki nem lenne képes ilyen gonoszságokra, és mi sem néznénk ki belőle, persze ettől függetlenül még lehet egy elvetemült tömeggyilkos, csak kicsit nagy a differencia a két jellemvonás között.

Az antagonista Mehmed felejthető, nem elég "tökös" egy Drakulához képest, csak kellett egy kötelező negatív karakter, viszont kíváncsibb lettem volna Charles Dance alakítására mint fő ellenlábas. Sajnálom, hogy folytatás nem készült a filmhez, mert valószínűleg ő lett volna Drakula nemezise, és sokkal izgalmasabb lett volna a történet vele.

A dramaturgia nem elég erős, a látvánnyal még nem is lenne gond, csak így egy középszerű akció-fantasyt kaptunk; több érzelemmel és jobb dialógusokkal akár még egy remek film is lehetett volna Az ismeretlen Drakula. De így sajnos a feledés szürke homályába vész Gary Shore alkotása, ami egy kihagyott ziccer maradt a folytatás hiányában. Kár érte, volt benne potenciál...

akció | dráma | fantasy | háborús | horror

Erdélyben évek óta béke honol III. Vlad (Luke Evans) havasföldi fejedelemnek és szeretett feleségének, Mirenának (Sarah Gadon) köszönhetően, ugyanis sikerült meggyőzniük az... több»