NGN   2020.11.29 07:11
3

Ízig-vérig akció

Második amerikai filmes rendezése lett John Woonak a a Rés a pajzson, és egy igazán tökös akciómozit szállított le a nézőknek. Vic Deakins (John Travolta) és Riley Hale (Christian Slater) a katonaságnál szolgálnak pilótaként és folyamatosan megy közöttük a rivalizálás, de azért valahol mégiscsak jó barátok - elvileg. A következő küldetésük két atomtöltettel felszerelt lopakodón történik - igaz csak egy gyakorló misszió -, de azt Riley sem sejti, hogy Vic valami egészen mást forgat a fejében. Hamarosan ki is derül, hogy az atomtöltetekre fáj Vic foga, és ezért képes bármin és bárkin keresztülgázolni.

Meg is kezdődik a macska-egér harc, Riley felveszi a kesztyűt a gazfickókkal szemben és egy csinos segítőtársa is akad Terry (Samantha Mathis) személyében, aki vadőrként teljesít éppen szolgálatot. John Woo megírta a kötelező háziját, és egy ízig-vérig vagány, a kilencvenes évekre jellemző, úgy is mondhatnánk tipikus akciófilmet forgatott, a műfaj szabályait követve és betartva. Vannak benne természetesen elkerülhetetlen túlzások is, mégis ettől olyan bájos és szerethető, bár az tény, hogy nem a mester legjobb alkotásai közés soroljuk - amerikai alkotásai közül az vitathatatlanul az Ál/Arc -, de úgy gondolom egy top ötvenes akciófilmes listában mindenképpen belekerülne. Az csak a hab a tortán, hogy Travolta rosszfiút alakít - mindig jól áll neki a negatív szerep -, és mások véleményével ellentétben szerintem egyáltalán nem tolja túl a figurát, kimondottan üdítő a játéka.

Ízig-vérig akció

Christian Slater kötelezően hozza a hősfigurát, ámde mégsem ő miatta lett emlékezetes a film, kollégája simán ellopta tőle a showt, ha lehet ilyen finoman fogalmazni. A zenére sem lehet panasz, mert a híres-neves Hans Zimmert sikerült megszereznie a rendezőnek, és természetesen hozza a tőle elvárható dallamokat, mégsem ez lett a legemlékezetesebb műveinek egyike. Bár a dialógusok tesztoszteron-túltengésben szenvednek, és szinte kifogyhatatlan macsóság jellemzi őket, mégsem mennek át cikibe. Még így huszonnégy év elteltével is egy kellemes, de nem hibáktól mentes alkotás a Rés a pajzson.

akció | kaland | thriller

A két pilóta, régi bajtársak, ismét bevetésre indulnak. Egy lopakodó bombázóval indulnak útra, melynek egy nukleáris töltet van a fedélzetén. Deakins őrnagy azonban úgy... több»

3