NGN   2020.12.02 20:12
3

A betondzsungel vadászai

Nagy-nagy kihívás elé lett állítva Stephen Hopkins, aki John McTiernantól vette át a rendezői posztot, hogy elkészíthesse a ma már klasszikusnak számító első rész folytatását. Benne volt a hatalmas bukta esélye is, de az tisztán érződik a filmen, hogy Hopkins bizonyítani szeretett volna ezzel az epizóddal, és mint az sejthető volt, maradéktalanul nem is sikerült véghezvinnie a bravúrt.

A tesztoszterontól duzzadó kommandósokat most nagyvárosi zsarukra cserélte le, tehát a helyszín most már nem a dzsungel, bár ez érthető, hiszen nem akarta újra leforgatni az első részt, így kellett egy kis újítás ezen a téren is. Schwarzenegger helyett Danny Glover lett a ragadozó ellenlábasa, aki meg is tesz mindent, amit csak a forgatókönyv engedett neki, hogy méltó utódja legyen az osztrák tölgynek. Többé-kevésbé sikerült is neki, keménykötésű és szívós zsarut alakít, aki nem adja egykönnyen az életét a vadásznak.

A betondzsungel vadászai

Szóval a helyszín Los Angeles, ahol totális utcai harcok dúlnak a rendőrség és a drogkartellek között, és ebben a közegben igencsak jól érzi magát kedvenc trófeagyűjtőnk. Vadászik mindenkire, aki él és mozog, a harc heve hajtja előre, és kegyetlenül kicsontoz mindenkit, aki az útjába áll. A Glover által alakított Mike Harrigan pedig az útjába fog állni; miután több rendőrtársával is végez, Harrigannek személyes ügyévé válik, hogy levadássza a vadászt.

Miután áthelyezték a történetet a nagyvárosba, valahol az atmoszféra is eltűnt útközben, persze a ragadozó megmaradt ragadozónak, csak éppen az első rész hangulati világát nem sikerült továbbvinnie a rendezőnek. Nagy falat volt, ez tény, kicsit jobban megismerhettük a ragadozót és a "kultúráját", ez plusz pont, de ha jobban mögé nézünk, akkor csak egy egyszerű akciófilmet láthatunk, ami az első rész folytatásához képest gyenge, ám ha különvesszük attól, akkor viszont korrekt darab lett.

A mellékszerepekben láthatjuk Bill Paxtont, Gary Busey-t vagy Robert Davit is, de nekik sajnos csak a sablonkarakterek megformálása jutott, akiknek tudjuk, általában milyen végkimenetel jut. Kár értük, pedig nagyszerű színészek mind, többet is érdemeltek volna. Szóval nem váltotta meg a világot a folytatás, nem sikerült véghezvinnie azt a bravúrt, ami James Cameronnak sikerült az Alien második részével. Egy korrekt akciómozit kaptunk, amiből sokkal több mindent is ki lehetett volna hozni, de legalább megmaradt benne az előző részre jellemző brutalitás.

akció | horror | sci-fi

A Los Angeles-i rendőrség és a drogbárók csatája a végletekig kiélesedik, mikor a nyári forróságban egy új szereplő is feltűnik a színen. A bűnözők embereit kíméletlen... több»

3