NGN   2021.01.21 20:01
3

Isteni hős egy gyermeteg filmben

Renny Harlin régebben remek filmeket jegyzett, mint a Die Hard 2. vagy a Cliffhanger, de az Utánunk a tűzözön is még bőven a klasszikusok közé sorolható. Manapság azonban – nagyon úgy fest – beéri kevesebbel is, jócskán aláadta a színvonalat, és sajnos erre remek példa a Herkules legendája is. Egészen a hős megszületésétől követhetjük nyomon a történéseket, és bizony van itt testvérviszály is, és konfrontálódik még a nevelőapjával, Amphitryon királlyal (Scott Adkins) is, szóval igazi családi dráma részesei lehetünk a másfél óra alatt.

Kellan Lutz alakítja a héroszt, és fogalmazhatnék olyan finoman is, hogy talán nem a legjobb választás volt Harlin részéről az Alkonyatban vámpírként ismertté vált színész leigazolása, mert hiába gyúrta ki magát, valahogy totálisan hiteltelenül alakítja a legendás izomkolosszust. Nála meg Kevin Sorbo is ezerszer jobb volt anno a sorozatban. Lutz színészi kelléktára igencsak szegényes, bár mentségére szóljon, hogy a forgatókönyv is gyalázatosan gyenge, és észrevehetően összelopkodott más filmekből.

Isteni hős egy gyermeteg filmben

Harlin biztosan sokszor látta a Gladiátort és a 300-at, mert rengeteg minden visszaköszön ama alkotásokból. Mind a látványt, mind a sztorit próbálta kicsit összegyúrni, saját ízlése szerint formálni, és végül rájuk húzta a Herkules legendáját. A CGI vérszegény, sok helyen igen megmosolyogtató, és ez sokat ront az összképen. A történetben semmi fordulat, már az első tíz perc után tudjuk, hogy hová fog kifutni ez az egész, és ez még nem is lenne gond, ha legalább a színészi játékok kicsit izgalmasabbak lettek volna. Scott Adkins kétdimenziós gonosz, valamint a Herkules fivérét alakító Liam Garrigan sem egy géniusz a szerepében.

Ami talán pozitívum, hogy nem próbálták meg mitikus szörnyekkel eladni a sztorit, itt Herki tényleg csak emberekkel küzd, így a sebezhetősége is jobban előtérbe kerül. Tonnányi klisével tarkított akció-kalandfilm, ami önmaga kardjába dől, a gyermeteg kül- és belbecsnek köszönhetően.

akció | fantasy | kaland

Herkules (Kellan Lutz) többre hivatott, mint az egyszerű halandók. A főisten, Zeusz páratlan erő adatott neki, így hatalmában áll elhozni a rendet és az igazságot a világba. Ez... több»

3