NGN   2021.01.23 15:01
6

Fej vagy gyomor?

Ismét belebotlottam egy klasszikusba, na persze nem véletlenül, hanem szándékosan, mert kíváncsi voltam, hogy így harminc év (te jó ég) elteltével vajon mit tud nyújtani még nekem eme remek alkotás. Azt kell, hogy mondjam, nem csalódtam, szerencsére nem kopott meg, és még mindig jókat tudok nevetni a Bruce Willis-Damon Wayans pároson.

Ez egy remek kis buddy-movie, talán a Halálos fegyver, vagy akár a Die Hard 3 mellé is simán oda lehet tenni. Azt persze mondani sem kell, hogy kellett ehhez egy kiváló direktor Tony Scott személyében, és persze egy zseniális író is, aki nem más, mint Shane Black. Kettejük kémiája adja Az utolsó cserkész erejét, na meg persze, hogy remek színészeket találtak a szerepekre, kiváltképp Willis úr, aki ebben a filmben alakítja legjobban a lecsúszott, kiégett zsarut, és még nem is rejti véka alá, hogy őt mindenki utálja, de ettől még az élet szép. Szóval a páros belekeveredik az alvilág legsötétebb üzelmeibe és leggonoszabb figurái közé, és innentől nincs megállás, elkezdődik az akcióözön.

Fej vagy gyomor?

Igazi old school film, amiben a kemény pofonok mellett remekül megférnek az idézhető és tökös beszólások, de szerencsére a legminőségibb fajtákból. Itt még CGI trükkök nélkül is meg tudták oldani a rázós jeleneteket, és ettől persze sokkal átélhetőbbek és valósághűbbek, ami sok mai film esetében nem mondható el. Ezért is kedveltem rettentően ezt a korszakot, mert az erőszakos jelenetek sem voltak giccsesen ábrázolva, nem volt cukormázzal bekenve az egész mozi. Persze lehetséges, hogy a maga idejében kicsit alulértékelt darabnak számított, de mára már igencsak felértékelődött, hiszen szeretnénk, ha manapság is ilyen jó darabok születnének.

És azt is tegyük hozzá, hogy a remekül sikerült első magyar szinkron is nagyot dob az élvezhetőségén, ebből is látszik, hogy akkoriban mennyire odafigyeltek a minőség munkára egy-egy szinkronmunka esetén! A zenére sem lehet panasz, amit Michael Kamen szerzett, és van közöttük egy pár igazán fülbemászó dallam. Egy zseniális akció-vígjáték egy mára letűnt korszakból, amin nem fog az idő vasfoga, ezért lehet rajta mindig jól szórakozni, és tesszük is ezt, amilyen sűrűn csak lehet, ugye?

akció | krimi | thriller | vígjáték

Joe megkeseredett nyomozó, aki belefáradt a munkába. Egy nap felkérik, hogy védje meg Coryt, akit azonban minden igyekezete ellenére meggyilkolnak. A férfi összeáll Dixszel, Cory... több»

6