NGN   2021.03.02 18:03   olvasottság: 1338x
5

Tökélyre fejlesztett folytatás

Szerettem volna kevésbé elfogult véleményt írni a filmről, de egyszerűen képtelen voltam rá. Úgy voltam vele, hogy jöjjön, aminek jönnie kell. James Cameron ismét csatasorba állította a terminátorokat, de megfejelve az első részt, most a gépeket állította egymással szembe, és milyen jól tette ezt, hiszen a film megnézése előtt erre kevesen fogadtak volna. Nyilvánvalóan az a legnagyobb csavar a filmben, hogy az első epizódból megismert halálosztót most egy pozitív figurává avanzsálja, persze sokunk örömére.

Arnold Schwarzenegger csípőből hozza a figurát, ám a korábbi karakteréhez képest már nem volt elég csupán menni és gyilkolni, hiszen – Cameronnak és a fantasztikus forgatókönyvnek hála – már jókora drámával is szolgál a mozi, nem csupán az akciókon van a hangsúly. Így aztán a T-800-as robotunk érzelmeket is megtanul, az emberi élet értékét pedig felismeri, és ezzel totálisan ellentétessé válik az előző terminátorhoz képest.

Tökélyre fejlesztett folytatás

A kiváló sztori szerint 2029-ben John Connor ismét visszaküld az időben egy átprogramozott Skynet aktivistát, akinek nem kisebb feladat adatik meg, mint hogy megvédje őt magát, amikor még csak gyerkőc volt. Ehhez egészen 1995-ig kell visszautaznia. Ám a Skynet ismét rádob egy nagy lapáttal, és a legmodernebb típusú masináját, egy T-1000-est (Robert Patric) küld, hogy kivonja az idősíkból a kisfiú Connort. Ez bizony gép-gép elleni fémes összecsapás lesz, amiből természetesen nem maradhat ki az első rész óta igencsak kikupálódott Sarah Connor sem. Ahhoz azonban minden erejükre szükség lesz, hogy a folyékony fém robotot végérvényesen az örök gépmezőkre küldjék.

Nos, Cameron, csakúgy mint az Alien második részénél, itt sem adta alább a minőséget, és olyan fantasztikus akció-sci-fi-dráma egyveleget főzött ki a műhelyében, amit azóta sem sikerült senkinek felülmúlnia, pedig idén már 30 éves ez a mestermű. Arról meg nem is beszélve, hogy technikai forradalmat indított el az akkoriban még kevésbé használatos CGI effektek terén, gondoljunk csak a T-1000-es átalakulásaira. Ez nagyon látványos a mai napig is, de akkor meg abszolút etalonnak számított, bár, ha jobban belegondolok, a mai napig is annak számít, hiszen az erőltetett folytatások még mindig ebből táplálkoznak, mindenféle újító szándék nélkül.

A direktorzseni tehát hosszú évtizedekre megalapozta a mozik CGI látványvilágát, és ezek makacs tények, amik mellett nem érdemes elmenni. Arról még nem írtam, hogy a filmhez sikerült eszméletlenül apokaliptikus hangulatot varázsolni, ott van benne végig az a nyomasztó érzés, hogy hamarosan bekövetkezik az ítélet napja, és emberek milliárdjai válnak hamuvá egyetlen pillanat alatt. Ezen történések miatt sok humorra aztán ne számítsunk! Esetleg azoknál a részeknél lehet elmosolyodni, ahol a kis John tanítja a terminátorát, hogy kicsit emberibbé váljon, és szegény gép esetlenül bár, de jó diák módjára igyekszik elsajátítani a tudást.

A film abszolút csúcspontja a Cyberdyne elleni támadás, ahol a legepikusabb jeleneteket láthatjuk, mint például a minigunnal való rendőralázás. A legérzelmesebb pillanatok közé mindenképpen a John és a gép közötti kapcsolat formálódása tartozik, egy apa-fia kapcsolat, és itt érezhetjük igazán, hogy mennyire működik a kémia a színészek között, és hogy mennyire kiválóan lettek megírva a karakterek.

Én személy szerint az alternatív lezárást tartom az igazi lezárásnak, itt véget kellett volna, hogy érjen a történet, hiszen ezzel a második résszel kaptunk egy kerek egészt, és semmi sem indokolta a további folytatásokat, maximum a további zöldhasúak csilingelése a kasszában. A harmadik rész egy erősen közepes folytatás az első két epizódból újrahasznosított jelenetekkel, silány történettel, ami abszolút nem illik bele a megkezdett sztorivonalba. A többi részről pedig említést sem szeretnék tenni, annyira fájón sikerültek.

akció | sci-fi

1997. augusztus 29-én a Skynet kirobbantotta a III. világháborút, amely 3 milliárd áldozatot követelt. A túlélőknek azonban a gépek ellen is meg kell küzdeniük. A Skynet egy... több»

5