GabrielSloane   2021.03.04 21:03   olvasottság: 321x
4

Inkoherens filmélmény

A könyveket nem olvastam, így csupán a filmre tudok hagyatkozni, és azt önmagában értékelni, bár szerintem nem tévedek sokat azzal, hogy a regényfolyam ezerszer jobb lehet ennél a mozgóképes alkotásnál. A fantasy műfajon belül manapság már nehéz újat hozni, de mégis jönnek újabb és újabb próbálkozások, több-kevesebb sikerrel.

A hetedik fiú történetileg roppant egyszerű, és vérlázítóan semmilyenre sikerült. Gregory mester (Jeff Bridges) – egy olyasféle Van Helsing utánzat – szörnyekre vadászik, és egy szép napon sikerül is neki karrierje legnagyobb ellenfelét, Malkin Anyát (Julianne Moore) csapdába ejtenie jó pár évre, ám a gonosz boszorkány megtalálja a menekülése módját, és bizony mérhetetlen haragra gerjedve bosszút esküszik a szörnyvadász ellen. Gregory egyedül kevés, ezért mindig van vele egy tanítvány, aki (természetesen) A hetedik fiú hetedik fia lehet. Így kerül a képbe az előző tanonc halála után Tom Ward (Ben Barnes), aki mindig is érezte magában az erőt és azt, hogy nagy tettekre született.

Inkoherens filmélmény

Miután röhejesen gyorsan és kérdőjelek közepette rátalál az új tanítványra, Gregory elkezdi a fiú felkészítését a borzalmas nagy összecsapásra Malkin ellen. Körülbelül ebben ki is merül a történet, és ami a legrosszabb az egészben, hogy rettenetesen kiszámítható és unalmas a körítés, ezerszer elsütött klisékből építkezve, borzalmasan gyenge dialógusokkal karöltve. Hibáktól hemzseg, olyan kérdések merülhetnek fel bennünk a látottak közben, amikre sajnos később sem kapunk válaszokat.

Lehet, hogy a könyvben bővebben ki vannak fejtve a történések, sőt az is lehetséges, hogy a karakterek is kidolgozottabbak, na de Sergei Bodrovnak, a rendezőnek gondolnia kellett volna azokra is, akik abszolút a regény ismerete nélkül ülnek le mozizni. Így viszont egy teljesen inkoherens, már-már üres filmet sikerült összehoznia, mindenféle tartalom nélkül. Az is elképesztő számomra, hogy négy, azaz négy forgatókönyvíró dolgozott a szkripten, és végül ennyit sikerült kihozni az egészből, de még így is izzadságszagú lett a végeredmény.

A szereplők között nincs kohézió, egyedül Jeff Bridges karaktere ér valamit. Ő az, akin látszódott, hogy annyira nem érzi magát kínosan a szerepében. Még Julianne Moore is unalmasan alakítja a negatív boszit, és azonkívül, hogy ő most nagyon bosszút akar állni, igazából nem tudunk meg róla semmit sem. Ez a helyzet a hős Tommal is, akinek a karaktere abszolút klisékből lett összetákolva, és oly bántóan szürkére sikerült, hogy az már szinte fájón hat.

Értem én, hogy egy jó kis akció-fantasy film lebegett a direktor szeme előtt, de ezt ezerszer jobban is lehetett volna kivitelezni. Mentségére szóljon, hogy nem feltétlenül az ő hibája volt, csupán a rettenetesen megírt szkriptben már ő is elvesztette a fonalat, és gyorsan le akarta tudni, maga mögött hagyni ezt a butácska filmet! Nem egy rossz rendező, gondoljunk csak a Mongol című alkotására, de itt most nem tudott kibontakozni; bárkinek lehetnek gyenge pillanatai ugyebár.

Szívesen írnám, hogy legalább a látvány kárpótol némileg a csalódásainkért, de ez sem lenne igaz, mert sajnos az is gyengére sikerült, a CGI sárkányok (vagy mik) kimondottan nevetségesek, teljesen élettelen minden effekt, és inkább hajaz valamelyik olcsó fantasy tévéfilmre. Ezek után nem is tudom, mi pozitívat írhatnék, erősen keresgéltem benne valami értékelhetőt, valamit, amitől mégis érdemes megnézni, de sajnos nem találtam ilyet. Talán tényleg csak a kisebb korosztály az, akik jól el lennének vele, bár nekik is készültek már sokkal-sokkal színvonalasabb kalandfilmek.

akció | fantasy | kaland

A gonosz, akit évszázadokkal ezelőtt a félelmet nem ismerő lovag, Gregory Mester ejtett foglyul, felébred a múlt homályából. Malkin Anya azonban megszökött rabságából, és... több»

4