GabrielSloane   2021.03.07 21:03   olvasottság: 645x
1

Totális zűrzavar

Sokunknak volt gyermekkori nagy kedvence a Dragon Ball sorozat, én is sok epizódot megnéztem anno, bár a teljes antológiát csak felnőtt fejjel tudtam végigpörgetni, de még így is remekül szórakoztam rajta, bevallom. Ezért aztán felcsigázott a hír annak idején, hogy kedvencünk megfilmesítésre kerül, és végre mozivásznon is láthatjuk Songoku és Sátán (Piccolo) összecsapásait.

Gigászi és látványos csatákat képzeltem magam elé, és a kis Goku naiv, ámde humoros poénjait, és természetesen az elmaradhatatlan repülő felhőt, Zseniális Teknőst és persze Krilint. Nagyon bíztam benne, hogy a hangulatot és a humort egyaránt sikerül átültetni az élő verzióba, de valahol titkon azt is reméltem, hogy a brutalitást is (ha kicsit lejjebb is tekerve a szintet) benne fogják hagyni, ami ugye az eredeti rajzfilmszéria egyik alappillére is volt. Sok mindenben bíztam, de végül James Wong semmit, de tényleg semmit nem tudott kezdeni az eredeti mű adaptálásával.

Totális zűrzavar

Olyannyira kiherélte a sztorit, a karaktereket, a hangulatot, tehát az egész univerzumát a Dragon Ballnak, hogy sírni volt kedvem a film megtekintése után, és azt mondtam magamban, ennyire nem lehet amatőr valaki. De lehet sajnos. És ezzel nemcsak a rajongókat döfte hátba, de mindenki mást is; aki mondjuk a sorozat ismerete nélkül ült le filmet nézni, ő is egy gyatra és nevetséges akció-fantasy – vagy nevezzük akárminek – filmet kapott.

Szóval itt van nekünk Goku – akit Justin Chatwin formál meg –, aki a nagypapájával, Gohannal éldegél együtt, és az öreg szépen tanítgatja az unokáját a harcművészetre. Egy napon Goku kap egy szép sárkánygömböt, és mint kiderül, ha ezekből a gömbökből összegyűlik mind a hét darab, eljő Shenlong, a sárkány, aki teljesít egy kívánságot, legyen az bármi. De a gonosz nem pihen, és Piccolo képében eljön, hogy összegyűjtvén a gömböket mindenek urává válhasson és elpusztíthassa a Földet. Gokunak segítőtársai is akadnak kalandjai során Bulma, Yamcha és Roshi (Zseniális Teknős lenne) személyében, és a végső cél a világvége megakadályozása.

Szóval a forgatókönyv ennyire egyszerű, nem bővelkedik csavarokban, nincsenek nagy megfejtések, nem kell számítani túl nagy drámázásra sem, ez a film nem erről szól. Azt, hogy James Wong mikor és hol értelmezte félre a DB univerzumot, sajnos nem tudom, de az biztos, hogy ez nem az ő világa. De ha még látta is a sorozatot, miért nem próbált meg legalább egy parányit hűnek lenni ahhoz a bizonyos alapanyaghoz? Totálisan kiforgatta a karakterek jellemét, senki nem olyan, mint azt megszoktuk, lényegében bántóan buta és jellem nélküli szereplők bénázásait nézhetjük a szűk másfél óra alatt. Ami a legbántóbb, az Goku, vagy legalábbis ez a valaki, aki Goku szeretne lenni, de semmilyen téren még a nyomába sem érhet a rajzolt változatának, pedig az csak egy animátorok által életre keltett figura, mégis több szív- és lélek van benne, mint amit Chatwin formált meg a vásznon.

A casting félrement, totális csőd, valójában senkire sem illik a szerepe, egyedül talán Piccolo ért volna valamit, de még neki is rendkívül szegényes és blődli szövegkönyv jutott. Nos, sajnos ilyen gyenge alapanyaggal nem tudtak mit kezdeni a színészek, pedig egy Emmy Rossum vagy egy Chow Yun-Fat nem éppen nevezhető amatőrnek. A látvány legalább kárpótol valamelyest? Nem, sajnos az a helyzet, hogy néhol botrányosan gyenge a CGI, a harcjelenetek pedig unalmasak, és ez azért egy DB adaptációnál – ahol a sorozatban a csaták voltak a leglátványosabbak – az utolsó szög abba a bizonyos koporsóba.

Egy szó mint száz, ebben a filmben semmi nem működik; rajongóknak hatalmas csalódás, és mindenki másnak is csak elpazarolt másfél óra, mint ahogyan nekem is az volt.

akció | fantasy | kaland | sci-fi | thriller

Son Goku az egyik legnagyobb lúzer a gimiben. Csak a nagyapja tudja, hogy a fiúban több lakozik, rá vár majd a nagy feladat, a világ megmentése. Mindez tizennyolc éves korában jön... több»

1