Thomas Ferald   2021.06.12 22:06   olvasottság: 118x
3

Csak együtt sikerülhet

Hát ez a nap is eljött oly hosszú idő után... Mivel HBO GO-m nincsen, így a home videos megjelenésére kellett várnom, ami be is következett pár nappal ezelőtt. Jómagam a szuperhősöket mindig kétkedéssel kezeltem. Az X-Menek mellett az elmúlt pár évben a DC univerzum tagjai lopták be rendre magukat a szívembe. Főleg Synder és Wonder Woman saját filmjei.

Az Igazság ligája 2017-es változatához háromszor volt szerencsém, s noha szórakoztatott, egy se füle, se farka alkotásnak találtam, kevés értékelhető momentummal. Persze nem véletlenül, mint tudjuk... Amikor viszont felröppent a hír, hogy Snyder elkészítheti a saját vízióját, felcsillant a szemem, főleg a MoS és a BvS tekintetében. Azt kell mondjam, hogy számomra hatalmas pozitív csalódás lett a végeredmény, most sem kellett csalódjak a rendezőben.

Csak együtt sikerülhet

A története ugyanaz, mint a 2017-es verziónak. Bruce Wayne-re hárul a feladat, hogy összeverbuváljon egy csapatot metahumánokból, akik felveszik majd a harcot a gonosz ellen. Csakhogy ez a gonosz nagyobb, mint azt képzelni mernék... Darkseid egyik szolgáját, Steppenwolfot azzal a feladattal bízza meg, hogy összegyűjtse a 3 mágikus, ősi kockát, s megtalálja az élet ellenes egyenletet. Ezeknek köszönhetően Darkseid képes lenne elpusztítani mindent, amit csak akar. Vajon hőseink megtudják állítani az abszolút gonoszt, vagy végleg elbuknak, s velük az emberiség is?

A séma nem rejteget nagy meglepetéseket, de nem ebben rejlik az alkotás varázsa. A világ, amit Snyder megteremtett, az utalások, az idősíkok, a karakterek és a hangulat telitalálat, a 4 óra játékidő úgy röppent el, mintha csak szél fújta volna. Hihetetlen sok lehetőség rejlik abban, amit lefektettek. Érthetetlennek tartanám, ha a Warner ezt nem aknázná ki. Igaz, a színészeken is múlik, akarják-e újra magukra ölteni a jelmezt, lévén inkább semmi se legyen, mint re-casting, általában viszont csak a pénz beszél... Jöjjön hát a folytatás!

A rendezés meg a lassítások piszok látványosak lettek, csak úgy, mint a harcok és a különböző lények kinézetei. Azzal tisztában vagyok, hogy az ilyen filmek e téren legtöbbször erősek, mégis mindig van új a nap alatt. A képi világa, amit a szürkeség jellemez, illett a hangulat. A 2017-es változat csilli-villisége ennek fényében kiakasztó. Csakúgy, mint a humor balanszolása a komoly jelenetek kárára, csak, hogy néhány problémát említsek.

A zenéjével kicsit csaltam, mert már hetek óta hallgattam az albuma egy részét, lévén rengeteg mindenre oda kell figyelni benne. Könnyebb, ha az egyiket már ismerem valamennyire, mert valljuk be, egy ekkora volumenű filmet nem könnyű sokszor újranézni, viszont korrekt képet szerettem volna nektek biztosítani. Nem állítom, hogy libabőrt kaptam tőle, ám bőven akadnak hallgatható trackek, például Wonder Woman zenéi, meg az újragondolt régi dallamok.

A színészeket ilyen műfajú alkotásokban nem tudom érdemlegesen elemezni, a szintet persze felállíthatom, ami a következő módon alakult: Ben Afflecket tökéletes Batmannek tartom, nyújtja, amit szükséges. Magát a karaktert miatta kedveltem meg jobban. Henry Cavill hasonlóképpen a legjobb Superman, Gal Gadot pedig Wonder Woman szerepére született, véleményem szerint. Kiemelem, a véleményem szerint, mielőtt félreértésekbe bonyolódnánk.

A többiek, mint Jason Momoa, Amy Adams, Ezra Miller és Amber Heard átlagos, egy képregény adaptációhoz méltó szintet nyújtottak. Egyedül Ray Fisher teljesített átlag alatt, de ez legyen a legnagyobb gondja a produkciónak. Habár nem Darkseidre hegyeződtek ki a történések, az egyik kedvenc gonoszommá lépett elő, emiatt még nagyobb szívfájdalmam lenne többet nem látni őt.

Azért belefér pár negatívum is, ami egyben pozitívum is... A több ezer évvel ezelőtti flashback karakterei nagyon keveset szerepeltek, s szívesen vettem volna az egyetlen életben maradt görög isten több szerepeltetését is. Annak mondjuk látom rációját, hogy Diana egy WW3 vagy JL 2-3 keretei között találkozzon az apjával, és tudjunk meg többet a mitológiáról. Mindhiába, ez a jövő zenéje marad ki tudja, meddig.

Összességében számomra egy több, mint korrekt szuperhős akciózás lett a Snyder Cut, ami – ezzel nem leszek népszerű – üti a Marvel hasonló összefogásos filmjeit. Közrejátszhat ebben az is, hogy nem szeretem a Marvel filmes univerzumát... Aki nem látta, annak ajánlom, aki meg igen, az írja le, miért ért vagy miért nem ért velem egyet! A hossza miatt nem tudom, mikor, viszont azt tudom, hogy fogom még látni.

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Sötét árnyak gyülekeznek, amelyek az emberiség számára is elhozhatják a végítéletet. Bruce Wayne egy szuperhősökből álló csapatot próbál összeállítani, akik az utolsó... több»

3