Thomas Ferald   2021.06.12 22:06   olvasottság: <100x
1

Megőrjít a kabinláz?

Habár nagyon sok filmet nézek, a mai napig vannak olyan hiányosságaim, amiket annak ellenére nem pótoltam, hogy amúgy valamely szegmensük mozgatja a fantáziámat. Lehet az a történet, egy színész, vagy csak a popkultúrában betöltött szerepe is, viszont filmrajongóként illene egyiket-másikat legalább egyszer, ha nem többször látni.

Erre a filmre sokáig kerestem a hangulatom, lévén mindenki őrülten beteg, sokkoló, és hasonló jelzőkkel látta el, így sok kedvet nem sikerült gyűjtenem hozzá. A végső lökést azonban egy másik személy adta meg, aki nagyon megakarta már nézni, így beadtam a derekam. Hát, jól sejtettem, hogy a túlzott fényezés áldozata lesz ez is, ám ettől függetlenül erős és velős alkotást köszönthettem.

Megőrjít a kabinláz?

A története a Torrance-családot állítja a középpontba. Jack, a családfő elvállal egy gondnoki állást a Colorado-hegységben fekvő, Szépkilátás nevű hotelben. Feladata annyi, hogy a téli szezon alatt elhagyatottan álló, nagy múltú szállodát karbantartsa, s az elemekkel felvegye a harcot. Jack a feleségét, Wendyt és fiát, Dannyt is a hotelbe viszi, hogy együtt töltsék el az előttük álló pár hónapot.

Eleinte minden rendben zajlik, de az idő előrehaladtával Jacken úrrá lesz valamiféle pánik, ami szép lassan tébollyá fokozódik. Wendy és Danny eleinte tanácstalanul szemlélik az eseményeket, de ahogy súlyosbodik a helyzet, rájönnek, hogy nincsenek biztonságban. Vajon sikerül anyának és fiának időben elmenekülni a hóval körbe zárt semmi közepéről, vagy a rejtélyekkel övezett épületben lelik halálukat?

King történeteinek első számú szabálya: ne keress válaszokat! Meg úgy a misztikum, átfogóan. Én túl szoktam agyalni a látottakat, ha pedig nincs válasz, ront az élményen. Butaság, tudom, megpróbálok most ettől elvonatkoztatni. Felfoghatjuk ezt a történetet egy egyszerű megkattanásos sztorinak, de belevonhatunk, köszönhetően az utalásoknak, túlvilági tényezőket egyaránt.

Az első opció mellett szól, hogy egyetlen karaktert érintett csak az egész, bár más karakterek is láttak dolgokat. A második pont mellett azt tudom felhozni, hogy a történet hasonlít egy "a démon mondta, hogy öljek" sablonra, noha ez jóval hamarabb készült, mint a legtöbb ilyen témájú alkotás... Az ugyanúgy lehetséges, hogy a kettő ötvözetét láttam, mert a film elejétől kezdve látszott Jacken valami ijesztő viselkedés. Persze, talán tévúton járok. Szívesen vennék másféle értelmezéseket.

A rendezés, az operatőri munka, a szövegek nagyon jók lettek. A hangulatot borzongatóan teremtették meg, igaz, megijedni egyszer sem tudtam, pedig én piszok ijedős vagyok. A klasszikus horrorisztikus, feszült zene rásegített mondjuk erre, a nézőtársam párszor megrezzent, hiába a totális ellentétem ebben. Igaz, néha zavaróan túl sok volt a magas hang a dallamokban, ami idegenül hatott.

A színészek közül egyöntetűen Jack Nicholsont emelném ki. Azt tudom, hogy jó színész, de amit itt alakított, az valami zseniális. Szó nincsen rá, ami leírná az átélteket. Elég volt ránézni a színészre, hogy az ember kényelmetlenül érezze magát. Tanítani kéne sokaknak. Igazából ő az egyetlen, akit dicsérni tudok. A Dannyt alakító Danny Lloyd átlagos volt, a Hallorannt játszó Scatman Crothers nyújtott egy kis pozitív csalódást, viszont Shelley Duvall hihetetlen antitalentum... Konkrétan borzalmasan színészkedett. Persze, ez csak az én véleményem, de egy szóra egyáltalán érdemes momentumot sem tudnék felidézni tőle.

Nem vagyok nagy King rajongó, túl sok adaptációt ebből kifolyólag nem is láttam tőle, s a könyveit sem falom. Amit viszont igen, az sem lett a kedvencem. Mondjuk kijelenthetem, hogy ez a legjobb a látottak közül. A motívumok ismétlődése (indián temető, író főszereplő, alkoholizálás, kisgyerek főbb szerepben stb.) annyira nem nyert meg magának.

Összességében... Ugyan kinek tudnám ajánlani ezt a filmet? Az emberek nagy része biztosan látta már. Aki esetleg nem, annak bátran tanácsolom, hogy adjon neki egy esélyt, már csak Jack Nicholson végett is, hisz nem lett rossz alkotás. Igaz, a szívembe se lopta be magát. Nem tudom, hogy mikor látom újra. Nem mostanában, az tuti.

89 Ragyogás  (1980)

dráma | horror

Jack Torrance (Jack Nicholson) író elvállal egy nyugalmasnak ígérkező munkát: családjával télire az Overloook Hotelbe költözik, hogy ellássa az épület gondnoki teendőit. Az... több»

1