Thomas Ferald   2021.06.12 22:06   olvasottság: <100x
0

A vér vagy a szeretet kötelez?

Elég sűrű hét áll mögöttem, filmezésre emiatt pedig nem igazán jutott érdemi időm. Egészen máig. Eredeti terveim szerint haladni szerettem volna a filmográfiákkal, de előzetes szervezés hiányában egy régi kedvencemet indítottam el. Noha "csak" 2017-es, annak idején jó párszor láttam, több okból kifolyólag. Egyrészt a története nagyon megfogott, másrészt hihetetlenül erős benne az "apa-lánya" szál, még ha kissé nyakatekert módon is. A dolog pikantériáját szolgáltatja még, hogy a matek olyan távol áll tőlem, mint kiskörút a határtól, hisz mindig az irodalmat/humán tantárgyakat szerettem, ahhoz akadt érzékem, ellenben a számokkal. Na de lássuk, miért szeretem ennyire ezt az alkotást!

A története Franket, egy szabadúszó szerelőt és lányát, Maryt állítja a középpontba. Frank otthon neveli és tanítja a lányt legjobb tudása szerint, de amikor Mary betölti a hetedik életévét, apja beíratja a helyi iskolába. Már az első pillanattól kezdve nyilvánvalóvá válik Mary tanárának, hogy a lány sokkal többet tud, mint a korabeliek. Mikor az igazgató fülébe jut a hír, felajánlja Franknek, hogy intéz egy helyet az egyik legnívósabb tehetséggondozóban, ám a férfi visszautasítja azt. Ekkor még nem sejti, hogy mily megpróbáltatásokat zúdít a saját és a lánya nyakába...

A vér vagy a szeretet kötelez?

A zsenipalánta híre hallatán felbukkan Frank szigorú anyja, hogy megszerezze magának azt, ami szerinte őt illeti. Megkezdődik a gyötrelmes tortúra Mary felügyeleti jogáért. Vajon Franknek sikerül érvényesíteni az igazát, vagy ezúttal is a pénz fog beszélni, és végleg elveszti mindazt, ami megmaradt neki? A humor, a dráma, a feszültség és az igazságtalanság érzése szívszorítóan elegyedik a látottakban, egyik sem oltja ki a másikat. Saját bőrömön éreztem az apa akaratát, szeretetét és gyötrődését, nem tagadom, hogy minden alkalommal megkönnyezem. Aki látta a filmet érti mire gondolok: néha nem az a legfontosabb személy az életedben, aki által a világra jöhettél, hanem aki igazán szeret.

A rendezés semmi különös, ám a jobbik fajtából. A zenéje főleg a drámai, megható dallamokban erős, persze a többi is remekül segíti az átélést. A színészek közül Mckenna Gracet emelném ki első körben. Egy gyermekszínész általában a két végletet testesíti meg. A nézőt vagy zavarja a jelenléte, vagy nem kelt benne különösebb érzelmeket. De akadnak, ritkán, középutak is. Mckenna szerencsére oda tartozik. Fantasztikusan alakította Maryt, a zseni gyereket, aki életvidám, csordultig van szeretettel, gyermeki naivitással és reménnyel. Aki ügyesen fog lavírozni a jövőbeli tudósléte és a magánélete között, távol egy zsarnok szülő árnyékától. Azt hiszem, nem is értem, eddig miért nem gondolkodtam rajta, hogy jobban megismerjem a munkásságát, amiből akad, hiába csak 15 éves.

Második helyen Chris Evans foglal helyet. Őt nem tartom egy vérprofi színésznek, olykor mégis csillogtat ezt-azt, ahogy tette ebben az alkotásban, elismerést érdemlően. Meglepően jól alakította a gyötrődő és törődő apát, aki nem akarja elveszíteni Maryt, viszont a kezei megvannak kötve. Őszinte leszek, kettejük párosa vitte a prímet színészi játék terén. Azért érdemesnek tartom megemlíteni Jenny Slate-et, Octavia Spencert és Lindsay Duncant is. Rájuk sem lehet különösebb panaszom.

Sajnos a bíróság korrupt intézmény, saját magunk általi áldozathozatal (és pénz) nélkül ritkán tudjuk érvényesíteni az igazunkat. Ez olyan szintekre megy, hogy a legtöbb bíró nem néz sem embert, sem Istent. Sokszor emiatt úszhatják meg bűnösök a felelősségre vonást... Ismerem jól a rendszert. Összességében bátran ajánlom bárkinek ezt a filmet, aki egy vicces és megindító alkotást szeretne látni jó történettel, színészekkel, na meg sok szeretettel. Fogom még látni.

Ui.: Tudom, hogy nem a vér szerinti lánya, a tartalomleírás már az első mondattal elspoilerezi, de máshova is kikerül az írás, ahol nem feltétlenül tudják.

dráma

Frank egyedül neveli az unokahúgát, mióta annak édesanyja önkezével vetett véget életének. Hét évesen kiderül, hogy a lány igazi matekzseni. Amikor ez Frank anyjának,... több»

0