2021.07.13 21:39 F79 Olvasottság: 366x
6

Ez a film nem nekem szólt

Középiskolásként, a 90-es években szerettem a slashert. Közösségi élmény volt. Szünetekben, lyukasórákon jó volt kibeszélni ezeket a filmeket. A bénaságait, a jó csajokat, a jól vagy rosszul sikerült trükköket, effekteket, ki hol sz*rt be. 40 fölött az irodában, ebédlőben már nem téma a tinik belezése. Főleg, hogy már nekünk is hasonló korú gyerekeink vannak.

De nem csak emiatt nem jött be a film. Slashernek ugyan kicsit vérszegény volt, a misztikus háttérsztori kellemes borzongást vitt bele a szögegyszerű sztoriba. A gond az LMBTQ téma erőltetése, ami semmit nem ad hozzá a történethez, csupán aktuális társadalmi üzenetet próbál közvetíteni. Értem a célt, de ez így, ebben a formában sajnos nem tűnik működőképesnek. A film a "final girl"-höz való viszonyunkat akarja átértékelni, de ezzel a húzással inkább csak eltávolít tőle. Nekem anno bejöttek a klasszikus hősnők, akik kedvesek, helyesek, gyámoltalanok, elesettek, de adott szituációban kicsinálják a sorozatgyilkosokat. Ki ne vágyna egy ilyen csajra? Itt viszont pont az van, mint a régi kóla reklámban: "ne is álmodj róla, nagyfiú". Szegény tinik.

Ez a film nem nekem szólt

Félreértés ne essék, nem magával az LMBTQ jelenséggel van bajom! Csak azzal a kényelmes hozzáállással, ahogy a meglévő, bejáratott zsánerekbe beleerőltetik, és úgy gondolják, hogy működni fog. Aki ilyen témában és/vagy erre fogékony közönségnek készít filmet, az vegye a fáradtságot, és építsen fel olyan sztorit, amibe szervesen illeszkedik és hitelesen jelenik meg ez az amúgy fontos téma.

horror | misztikus

Egy rejtélyes haláleset rázza meg a ohiói Shadyside városka lakóit. Senki sem érzi magá biztonságban, hiszen a gyilkos köztük járhat. A Fear Street R.L. Stine könyvsorozatának... több»

6