2021.07.29 13:54 F79 Olvasottság: 340x
2

Más ez a szerelem

Ez a film sok-sok évvel azelőtt készült, hogy az LMBTQ mozgalom erőszakosan éreztette volna hatását a filmek világában. Éppen ezért semmiképpen sem szabad egy kalap alá venni a napjainkban készülő produkciókban megjelenő, kényszer szülte, erőltetetten polkorrekt, esetenként elidegenítő hatású nyomulással.

A történet két kamaszlány őrlődését és egymásra találását mutatja be, de a hangsúlyt az önismeret fontosságára, a környezetnek, barátoknak való megfelelni akarás kényszerének bemutatására helyezi. Okosan építkezik, és érzékenyen közelíti meg a főhősök lelkiállapotát, álmait, vágyait, útkeresését. Nem viszi túlzásba a népnevelést, és nem erőlteti az elfogadást.

Más ez a szerelem

Kedves esetlenséggel ábrázolja a két lány csetlését-botlását a számukra addig ismeretlen érzelmek világában. Hagyja, hogy a dolgok csak úgy megtörténjenek, és a lányok sodródjanak az eseményekkel, amíg külön-külön rá nem jönnek, hogy kik ők valójában, és mit akarnak. Mindaddig, amíg önmaguk és egymás elől is próbálják elrejteni valódi énjüket, folyton kisebb-nagyobb balhékba keverednek, és egy szűk, nyomasztó, fojtogató helynek érzik a világot és szűkebb környezetüket.

Agnes magányos, "tökéletes" családja pedig aggódva figyeli zárkózott, magába forduló viselkedését. Egyetlen "barátja" egy kerekesszékes lány az osztályából, de vele is távolságtartó, és inkább egy szánalmas sorstársat lát benne, semmint igazi, őszinte barátot, akivel megoszthatná legféltettebb titkait. Egyedül a naplójának meri bevallani Elinhez fűződő érzelmeit.

Elin látszólag mindenben Agnes ellentéte. Sikeres, összejön az iskola egyik népszerű fiújával, de valamiért mégsem elégedett. Úgy érzi, nem teljes az élete, valami hiányzik belőle, de nem tudja, hogy mi. A lelke mélyén ugyanazt érzi, mint Agnes. Őt is fojtogatja a kisvárosi légkör, nem találja a helyét a világban.

Egy feszült jelenetben aztán megtörik a jég. A két lány teljes letargiában – korábban elképzelhetetlen módon – egymás közvetlen közelébe kerül, és minden mindegy alapon Elin megcsókolja Agnest. Ez az esemény mindkettőjük számára olyan mérföldkő, amely során rájönnek, hogy életüket többé már nem folytathatják úgy, mint eddig. Márpedig az élet nem áll meg, és az iskolában újra meg kell játszaniuk egykori önmagukat, ami a történtek után már egyre nehezebb.

Próbálnak úrrá lenni kétségbeejtő helyzetükön, de senki sem állhat a sors útjába. Kegyetlen intrikák kereszttüzében a lányok végül kénytelenek ledobni magukról a szerepet, és felvállalni egymást és az érzéseiket.

Lukas Moodysson rendező ebben a filmjében is érzékenyen közelíti meg az általa fontosnak tartott téma bemutatását. Ellentétben napjaink durva, erőszakos ideológiai hadviselésével, ebben az 1998-ban készült filmben befogadható módon szembesülünk a szerelem sokféleségével, és megértő mosollyal fogadjuk el a lányok érett hozzáállását az éretlen társadalomhoz.

dráma | romantikus | vígjáték

A Redvás Amal helyszíne egy unalmas kisváros, ahol semmi sem történik, és nincs is benne semmi különös. Ami itt éppen menő, az máshol már rég lejárt. Elin tizenéves, és ő... több»

2