2021.09.26 13:50 F79 Olvasottság: 921x
3

Reménytelen harc a szervezett bűnözés ellen

Ennyire még nem éreztem közel magamhoz a szervezett bűnözés világát. A hollywoodi klasszikus maffiamozik mind-mind csodálatos, feledhetetlen alkotások, de csupán egy ablakot nyitnak egy hétköznapi ember elől elrejtett világra, ahol bepillanthatunk az alvilág olykor romantikus, máskor elborzasztó működésébe.

A polip című olasz sorozat a maga nyers valóságában tárja elénk a maffia működését. Semmi romantika, semmi pátosz. Csak a hideg, számító racionalizmus. A közös anyagi céloknak alárendelt, logikus lépések és reakciók sorozata. Semmi becsület, semmi érzelgősség. Pusztán az érdekek vezérelte szoros együttműködés. És persze a jól ismert módszerek. Zsarolás, fenyegetés, ellehetetlenítés, behálózás, végső esetben emberrablás, sőt gyilkosság. Mindezek mögött pedig zseniális képességű, tapasztalt pénzügyi és jogi szakemberek, dörzsölt politikusok, számító, karrierista, feltörekvő fiatalok állnak, ők tartják egyben, és ők működtetik a látszólag sérthetetlen hálózatot.

Reménytelen harc a szervezett bűnözés ellen

A sorozat főhőse – Cattani felügyelő – áthelyezésével indul a történet. A nyomozó a törvényt képviselve próbál eljárni új szolgálati helyén, de ezzel keresztezi egy kiterjedt bűnszövetkezet útját. Cattani megingathatatlan elveivel önmagát és családját is veszélybe sodorja. Ahogy egyre jobban elmerül a tények feltárásában, egyre közelebb kerül olyan személyekhez, akik valamilyen módon kötődnek a maffiához. Lassan rá kell döbbennie, hogy újdonsült ismerősei közül szinte senki sem ártatlan. Vagy ha mégis, akkor rövidesen meghal. Egy olyan társasággal kerül szembe, amelynek tagjai a politika, a gazdaság, sőt az igazságszolgáltatás területén is jelentős befolyással bírnak. Vállalva a szélmalomharcot, a nyomozó szembeszáll a túlerővel.

A sorozat egy pillanatra sem kendőzi el a szervezett bűnözés elleni harc kilátástalanságát. Minden egyes kis sikert egy sokkal nagyobb megtorlás követ. A maffia önnön céljait soha nem tévesztve szem elől, módszeresen takarít el minden akadályt az útjából. Eszközei pedig kifejezetten hatékonyak, amelyekkel szemben egy bűnügyi nyomozó a törvény betűit mindvégig betartva esélytelenül áll szemben. Ez a nyomasztó, fojtogató érzés adja meg a széria számára azt a sajátos hangulatot, ami egyedivé teszi a többimaffia történet között.

3