2021.12.12 14:31 F79 Olvasottság: 240x
1

Bizarr nyomozás egy szürreális világban

David Lynch filmjei képi költemények. A rendező olyan sajátos hangulatú, szürreális világot képes teremteni, amelybe nem szívesen lépünk be, de mégis olyan erejű vonzalmat érzünk irányába, hogy muszáj megtennünk. És ha már benne vagyunk, nem feltétlenül érezzük magunkat komfortosan, mert nem ismerjük a működését, a szabályait, a viszonyrendszerét. Bármi megtörténhet, és meg is történik.

Már a sztori is egy meghökkentő jelenetsorral indul. A főszereplő az idilli kertvárosi környezetben, a buja mezőn sétálva talál egy levágott emberi fület. Márpedig egy levágott fül nem illik bele ebbe a pazar és gyönyörű világba, amelyben öröm és boldogság az élet. Ezzel pedig kezdetét veszi a rideg valóság feltárulkozása és beszivárgása a kertvárosi lét tökéletességébe. Kizökken az élet a megszokott lagymatag rutinjából. Kellemetlen érzés, ha egy szépen felépített, biztonságosnak vélt világban szembesülni kell azokkal az ocsmány dolgokkal, amikről eddig - saját nyugalmunk és kényelmünk érdekében - egyszerűen nem voltunk hajlandóak tudomást venni. Erős kezdés, de mindezt lehet még fokozni.

Bizarr nyomozás egy szürreális világban

Az élénkzöld gyepek és virágos ablakú, hófehér házak takarásában egy befolyásos, de zavart elméjű üzletember egy fiatal nőt tart fogva, szexrabszolgaként. A főszereplő kifürkészi a titkot, és lassan a nő bűvkörébe kerül. Ettől fogva csak a titokzatos asszony kiszabadításának él.

A film cselekménye nincs túlbonyolítva. A rossz elbukik, a jó győzedelmeskedik. Ezzel a történet véget ért. A világ újra biztonságos hellyé vált. Visszatért a kertvárosi idill. Mindenki játszhatja tovább a boldog, gondtalan életét. Az értéktelen giccs kitölti a sivár ürességet. A tökéletesség látszata elfedi a rothadó valóságot. Tökéletes befejezés.

dráma | misztikus | szatíra | thriller

Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) egy első ránézésre nyugodt és békés kisvárosba kerül. A közeli mezőn sétálgatva furcsa dolgot vesz észre, a földön egy emberi fül hever.... több»

1