2021.12.12 19:21 F79 Olvasottság: 211x
1

Minden eladó

Egy olyan világban, ahol temérdek pénzt termel az illúzió, és eladóvá válnak az álmok, könnyen termékké válhat maga az álmodozó is. Írók, színészek, rendezők. Nevek és árfolyamok.

Az egykor ünnepelt némafilmsztár magányosan, elfeledve, saját álomvilágában éli mindennapjait. Készül a nagy visszatérésre. Saját forgatókönyvet ír, amelyben magára osztotta a főszerepet. De az ő álma már rég nem kurrens, ahogy ő maga is csupán elfekvő készlet a nagy hollywoodi raktárban.

Minden eladó

Egy letűnt kor sikeres filmrendezője már csak árnyéka önmagának. A hajdanvolt sztár komornyikjaként és egykori férjeként "úrnője" szeszélyeit szolgálja. Súlyos felelősség nyomja a vállát. Hajdan ő fedezte fel és tette sztárrá "asszonyát", akit oly sokan kihasználtak, többek között ő maga is. Lelkiismerete azonban örök szolgaságra ítélte.

A feltörekvő, nincstelen, hitelezői elől bujkáló, fiatal forgatókönyvíró bármire kész, hogy betörjön Hollywoodba, és csatlakozzon a nagymenőkhöz. Csak a siker, a pénz és a csodás karrier lehetősége lebeg a szeme előtt. De pillanatnyilag még az autója hitelét sem tudja törleszteni.

Az egyik nagy stúdió alkalmazásában álló fiatal dramaturglány forgatókönyvírói karrierről álmodik. Őt a szakma szeretete, a kiteljesedés vágya vezeti, és őszintén hisz abban, hogy a kemény és szorgos munka idővel meghozza gyümölcsét.

A történet "főhőse" a becsvágyó forgatókönyvíró, akinek egy napon az ölébe hullik a szerencse. Jó pénzért cserébe az elfeledett sztár által "összekapart", zagyva, túlírt, megfilmesíthetetlen sztorit kell összerántania, abból egy filmre vihető épkézláb forgatókönyvet írnia. Már elsőre látja, hogy lehetetlen feladatra vállalkozott. A történet teljesen érdektelen, a készülő nagy mű gyakorlatilag eladhatatlan. Viszont a nő jól fizet, és a bevételből saját karrierjét építgetheti. Egyre közelebb érzi magához a nagy álom beteljesülését. Ahogyan megbízója is töretlenül hisz a nagy visszatérésben, aminek kulcsa az elkészült könyv. A közös munka során egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Az idős, magányos nő egyre jobban kötődik a jóvágású, életteli fiatalemberhez.

A jól jövedelmező megbízás mellett írónk persze a saját nagy művén is rendületlenül dolgozik. Éjszakánként titokban egy stúdió fiatal, naiv dramaturgjával közösen álmodják a sok pénzzel kecsegtető, fordulatos sztorit. A lány egyre közelebb kerül a törtető fiatalemberhez, és még a kevésbé ambiciózus vőlegényét is kész otthagyni a siker kapujában álló férfiért.

De egyszer minden álom véget ér, és jön a keserű ébredés. Cinizmus, árulás, széthulló világ, összetört álmok. Másképp nem végződhet ez a történet. A dramaturglány szembesül az író igazi arcával, és összetörve, megalázva hazatér. A méltóságában megsértett, elhagyott, kétségbeesett idős nő felindultságában lelövi az írót.

A hamisság, a látszat, a pénzre váltható szenzáció még az utolsó pillanatban is meghatározza a történetet. A gyilkossá vált egykori sztár újra rivaldafényben úszik. Utolsó fellépését, amíg a szobájából a rá váró rendőrökig sétál, kamerák és fotósok hada kíséri. A kamera mögött pedig egykori felfedezője, férje, szolgája dirigálja a "jelenetet".

dráma | szatíra

A film az ötvenes évek Hollywoodjában játszódik. Norma Desmond (Gloria Swanson) a némafilmek idejében híres filmsztár volt, mára jószerivel elfeledték. A nő a komornyikjával,... több»

1